print
Padurile, mutate in curtea Agriculturii
03.05.2012

 

http://www.green-report.ro/stiri/padurile-mutate-curtea-agriculturii

 

Potrivit declaratiei facute de primul ministru desemnat al Romaniei, Victor Ponta, padurile trec in subordinea Ministerului Agriculturii.

 

Hotararea creeaza deja nemultumiri in randul organizatiilor de protectie a mediului, care cred ca aceasta "mutare" nu este deloc oportuna.

Si actualul ministru al mediului, Attila Korodi, afirma ca locul padurilor ramane la Mediu, pentru o mai buna gestionare a acestei resurse.

"Efectul acestei propuneri facute de premierul desemnat, Victor Ponta, consider ca poate fi unul negativ, deoarece padurile fac parte integranta din mediu, ca resurse, si nu este normal sa se reintoarca la Ministerul Agriculturii. Decizia ca acest domeniu sa fie atribuit Ministerului Mediului, luata la inceputul mandatului ministrului Laszlo Borbely, mi s-a parut a fi cea mai buna, una idilica as putea spune, deoarece acest lucru presupune independenta si o corecta gestionare a acestei resurse. Tot ce reprezinta rezerva naturala face parte integranta din mediu, inclusiv padurile, iar reatribuirea lor unui alt minister poate ridica probleme de gestionare si de transparenta. Nu este tarziu insa ca aceasta propunere sa fie revizuita de viitorul guvern", a declarat, in exclusivitate, pentru Green Report, ministrul mediului, Attila Korodi.

"Trecerea padurilor la Agricultura, conflict de interese"

Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu s-au aratat nemultumiti de intentia lui Victor Ponta si pregatesc un comunicat in care isi vor exprima punctul de vedere. Ei afirma ca padurile constituie de ani buni un fel de minge de ping-pong fiind aruncate de la un minister la altul. In plus, trecerea lor la Agricultura poate crea conflict de interese.

"Trecerea padurilor la Agricultura reprezinta un conflict de interese. Nu poti exploata si proteja in acelasi timp o resursa, iar noi ne-am luptat mereu ca aceasta resursa sa se afle sub coordonarea Ministerului Mediului, asa cum este firesc. Pregatim deja un comunicat prin care ne exprimam aceasta nemultumire si speram ca Victor Ponta sa tina cont de punctul nostru de vedere", a declarat, pentru Green Report, Lavinia Andrei, presedinte Terra Mileniul III, organizatie  membra a Coalitiei pentru Mediu.

Coalitia pentru Mediu atrage atentia si asupra faptului ca propunerile actuale de modificare a Codului Silvic vor crea cadrul legal pentru degradarea padurilor Romaniei, odata cu abandonarea principiilor de  gospodarire responsabila a acestora.

Padurile, mingea de ping-pong a Agriculturii si a Mediului

Si reprezentantii ONG-ului Viitor Plus, care face parte din consiliul Coalitiei pentru Mediu, cred ca padurile trebuie sa ramana la Ministerul Mediului. In plus, acestia sustin ca importanta este gestionarea acestei resurse, si nu coordonarea ei.

"Padurile au fost ani in sir mingea de ping-pong a Ministerului Mediului si a Ministerului Agriculturii. Important este cum sunt gestionate, iar acest lucru este facut prost, chiar daca au fost la Mediu sau la Agricultura, atata vreme cat avem defrisari ilegale, iar ritmul impaduririlor este mai putin decat lent", a explicat, pentru Green Report, Teia Gavrilescu, Viitor Plus.

Romsilva: "Agricultura are alte prioritati!"

Directorul Romsilva, Valerian Solovastru, este rezervat, la randul sau, in ceea ce priveste aceasta propunere a premierului desemnat. El se teme mai ales de faptul ca bugetul Romsilva se va diminua, odata cu trecerea padurilor in subordinea Ministerului Agriculturii.

"Probabil ca aceasta hotarare este luata tinand cont de faptul ca, in majoritatea statelor europene, padurile sunt atribuite Agriculturii si e posibil sa se aiba in vedere si faptul ca hotararile legate de paduri sunt luate in Comisia de agricultura si dezvoltare a Uniunii Europene. Insa, din punctul de vedere al bugetului atribuit acestui sector, care si asa este deficitar, s-ar putea ca urmarile sa nu fie benefice, deoarece Ministerul Agriculturii este un minister amplu si are alte prioritati", a declarat, pentru Green Report, Solovastru.

Valeriu Tabara: "In UE, padurile sunt in subordinea Agriculturii"

Valeriu Tabara insa, fostul ministru al Agriculturii, considera ca propunerea facuta de Victor Ponta este pe deplin indreptatita, deoarece atunci cand padurile au trecut la Ministerul Mediului a fost doar o situatie de conjunctura, iar in majoritatea statelor europene aceasta resursa este gestionata de ministerele agriculturii. In privinta bugetului, Valeriu Tabara spune ca ar fi o greseala ca acesta sa fie redus.

"Padurile, ca si apele, trebuie gestionate de Ministerul Agriculturii si imi pare rau ca pe timpul mandatului meu nu am reusit sa atrag si aceasta resursa care este vitala pentru domeniul agricol. Este vorba aici despre impaduriri, despre perdelele forestiere, care au un rol important pentru culturile agricole, mai ales ca fenomenul de desertificare se amplifica. Rolul Ministerului Mediului, in opina mea, nu este de a gestiona aceste resurse, ci de a verifica aplicarea corecta a  legislatiei", a declarat, pentru Green Report, Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii.

Conform datelor oficiale, la finele lunii aprilie 2011, Romania, o tara relativ saraca in paduri, avea un procentaj de impadurire de aproximativ 27%, dupa ce in urmă cu doua secole detinea in jur de 60%. In acelaşi timp, procentul de impadurire din Slovenia este de 63%, în Austria - 47%, Bosnia - 43%, Slovacia - 41%, în timp ce media Uniunii Europene este de 42%.

Padurile Romaniei, printre cele mai valoroase ecosisteme din Europa

"Romania se afla pe primele locuri din lume ca valoare a diversitatii biologice. Cele 28 de parcuri natural si nationale constituite in tara noastra ocrotesc cele mai valoroase ecosisteme din Europa. In Romania, anul trecut, fondul forestier era de 586.214 hectare din suprafata totala de 856.684 de hectare, cat reprezinta ariile protejate de la noi din tara", a spus Valerian Solovastru.

Potrivit reprezentantilor Romsilva, serviciile aduse de ariile protejate sunt multiple, insa aceste servicii nu se regasesc in in sistemul de finantare a ariilor protejate, asa cum se intampla in alte tari.

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "I.P. UIPM". Toate Drepturile Rezervate