https://green-report.ro/schimbari-climatice-biodiversitate/
Un studiu recent, realizat de 50 dintre cei mai importanți oameni de știință din lume, arată că umanitatea trebuie să rezolve criza climatică și cea privind biodiversitatea împreună sau nu va rezolva niciuna. Refacerea ecosistemelor ar putea absorbi rapid și ieftin emisiile de carbon.
Problema pierderii biodiversității a fost eclipsată de cea a schimbărilor climatice pe agenda globală. Dar cele două probleme sunt conectate și au un impact similar asupra bunăstării omenirii și trebuie tratate urgent împreună, au transmis oamenii de știință.
Defrișarea pădurilor, a zonelor cu mangrove și a ecosistemelor a redus populațiile de vietăți sălbatice și a eliberat cantități uriașe de dioxid de carbon în atmosferă. Creșterea temperaturilor și vremea extremă sunt, la rândul lor, din ce în ce mai dăunătoare biodiversității.
„Este clar că nu le putem rezolva (n.r. criza globală privind biodiversitatea și cea climatică) izolat - fie le rezolvăm pe amândouă, fie nu rezolvăm niciuna", a transmis Sveinung Rotevatn, ministrul mediului și climei din Norvegia.
Reducerea emisiilor de combustibili fosili este esențială, dar nu suficientă, în acest punct al crizei climatice, a subliniat și profesoara Camille Parmesan, de la Universitatea Plymouth. Protejarea și restaurarea ecosistemelor naturale ar fi cea mai rapidă și ieftină metodă de a elimina dioxidul de carbon din atmosferă, au mai arătat oamenii de știință.
„Nu putem evita schimbările climatice periculoase fără a absorbi o parte din carbonul pe care l-am eliminat deja în atmosferă și cea mai eficientă metodă de a face asta este prin puterea plantelor", a spus Parmesan.
„Știința restaurării ecosistemelor a înflorit cu adevărat în ultimii 40 de ani. Acum suntem capabili să restabilim în mod eficient sisteme complexe, pădurile tropicale, zonele umede de coastă, pădurile de alge, pajiștile naturale înapoi la diversitatea lor istorică apropiată", a mai spus aceasta.
Porfesorul Mark Maslin, de la Universitatea College din Londra, a subliniat că știința spune foarte clar că schimbările climatice și biodiversitatea sunt inseparabile.
„Pentru a stabiliza schimbările climatice avem nevoie de împăduriri masive", a spus acesta.
Făcând un apel către conducătorii țărilor să protejeze mai degrabă ecosisteme întregi decât locații sau specii emblematice, autorii raportului speră să influențeze discuțiile politice atât la conferința ONU privind biodiversitatea din octombrie la Kunming, China, cât și la discuțiile climatice ale ONU care vor avea loc o lună mai târziu la Glasgow, Scoţia.