http://m.publika.md/ro/categories/economie?n=1982111
Energia regenerabilă poate deveni o resursă strategică pentru economia Moldovei. De această părere este ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a participat la inaugurarea "Săptămânii Europene a Energiei Durabile".
La eveniment au fost prezentate echipamente şi utilaje electrice create în Moldova.
"Este combustibil din biomasă solidă care este produsă în Republica Moldova din reziduri agricole ca paie, porumb, resturi de la porumb. Pentru a utiliza acest combustibil, este nevoie fie de o sobă, fie de un cazan", spune un participant.
Printre invenţiile prezentate se numără o turbină eoliană, un cuptor și o umbrelă solară, precum şi un acumulator pentru telefonul mobil.
"Acesta este un cuptor solar independent care lucrează cu ajutorul razelor solare. În interior se ridică o temperatură de 150 de grade. La temepratura asta putem să gătim orice tip de bucate. Iată aici avem terci de ovăz deja gătit", explică un alt inventator.
Autorităţile i-au încurajat pe oameni să utilizeze resursele regenerabile de energie, pentru a proteja mediul înconjurător.
"Energia durabilă se combină perfect cu prioritățile noastre interne fiindcă țintește utilizarea cât mai eficientă a energiei. În condițiile Moldovei, care este foarte dependentă de sursele de asigurare cu energie, avem acest potențial pentru a dezvolta energia verde", a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
Moldova va beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene, astfel încât, până în 2020, 20 la sută din energia necesară să fie obţinută din surse regenerabile.
"Este semnificativ faptul că "Săptămâna Europeană a Energiei Durabile" în Republica Moldova are loc în aceeași săptămână în care semnăm Acordul de Asociere cu UE. Securitatea Energetică este un subiect important pentru Moldova şi aici energia durabilă ar putea ajuta", a opinat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.
"Săptămâna Energiei Durabile" se desfăşoară în premieră în Moldova. În Europa, evenimentul este organizat anual din 2006.