Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Europa e în prag de „catastrofă” din cauza riscurilor climatice. Ne așteaptă căldură extremă, secetă, incendii și inundații
Europa e în prag de „catastrofă” din cauza riscurilor climatice. Ne așteaptă căldură extremă, secetă, incendii și inundații
11.03.2024  
  sursa 
imprimare

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/europa-e-in-prag-de-catastrofa-din-cauza-riscurilor-climatice-ne-asteapta-caldura-extrema-seceta-incendii-si-inundatii-2719015

 

Europa s-ar putea confrunta cu situaţii ''catastrofale'' în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflându-se deja la un nivel critic, a avertizat luni Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează Agerpres.

"Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continentul", a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.

"Aceste evenimente reprezintă noua normalitate", a insistat directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen, în cadrul unei conferinţe de presă. "Ele trebuie să reprezinte, de asemenea, un semnal de alarmă", a precizat ea.

36 de riscuri climatice majore pentru Europa

Studiul enumeră 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită o acţiune imediată şi opt un răspuns de urgenţă.

Printre acestea se numără, în primul rând, riscurile asociate ecosistemelor, în special celor marine şi costiere.

Spre exemplu, efectele combinate ale valurilor de căldură marină, ale acidificării oceanelor şi ale epuizării oxigenului din mări şi ale altor factori antropogeni (poluare, pescuit şi altele) ameninţă funcţionarea ecosistemelor marine, se arată în raport.

"Rezultatul poate fi o pierdere substanţială a biodiversităţii, inclusiv evenimente de mortalitate în masă", potrivit raportului. Pentru AEM, prioritatea este ca guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile şi să accepte să facă mai mult, mai repede. "Trebuie să facem mai mult şi să avem politici mai puternice", a insistat Ylä-Mononen.
Sudul Europei este cel mai expus la riscuri climatice

Cu toate acestea, agenţia a recunoscut "progresele considerabile" realizate "în înţelegerea riscurilor climatice (...) şi în pregătirea pentru acestea".

Pentru AEM, regiunile cele mai expuse la riscuri sunt sudul Europei (incendii, penuria de apă şi efectele acesteia asupra producţiei agricole, impactul căldurii asupra muncii în aer liber şi a sănătăţii) şi în zonele costiere şi de joasă altitudine (inundaţii, eroziune, intruziunea apei sărate).

Cu toate acestea, nordul Europei nu este scutit de riscuri, a subliniat instituţia, după cum o demonstrează recentele inundaţii din Germania sau incendiile de pădure din Suedia.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3362895
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova