Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Greta Thunberg critică acordul COP28 privind clima: Este un cuțit înfipt în spatele celor vulnerabili
Greta Thunberg critică acordul COP28 privind clima: Este un cuțit înfipt în spatele celor vulnerabili
15.12.2023  
  sursa  
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/greta-thunberg-critica-acordul-cop28-privind-clima-este-un-cutit-infipt-in-spatele-celor-vulnerabili-2616639

 

Acordul COP 28 asupra schimbărilor climatice, încheiat cu mare tam-tam săptămâna aceasta la Dubai, este ca o lovitură de cuțit în spate pentru națiunile cele mai afectate de încălzirea globală și nu va opri creșterea temperaturilor peste niveluri critice, a declarat vineri activista Greta Thunberg, care a participat la un protest în fața Parlamentului din Stockholm, transmite Reuters.

 

Aproape 200 de țări au convenit la summitul din Dubai (EAU) să înceapă reducerea consumului global de combustibili fosili și să adopte o serie de măsuri, inclusiv o producție mai mare de energie curată, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Dar criticii spun că acordul nu va împiedica creșterea temperaturilor globale cu peste 1,5 grade Celsius peste media preindustrială, despre care oamenii de știință spun că va declanșa efecte catastrofale și ireversibile, de la topirea calotelor de gheață până la colapsul curenților oceanici.

„Acest text este știrb și nu este nici măcar aproape de a fi suficient pentru a ne menține în limita de 1,5 grade", a declarat Thunberg pentru Reuters în fața parlamentului Suediei, unde ea și o mână de alți protestatari au cerut dreptate climatică. „Este o lovitură de cuțit în spatele celor vulnerabili."

Alianța Statelor Insulare Mici, care include țările cele mai afectate de schimbările climatice precum Fiji, Tuvalu și Kiribati, a declarat că acordul este plin de lacune și este „incremental și nu transformațional".

Thunberg, în vârstă de 20 de ani, care a devenit cunoscută ca un simbol al activismului climatic în 2018, după ce a început să organizeze proteste săptămânale în Suedia, a spus că pactul nu a fost conceput pentru a rezolva criza climatică, ci ca „un alibi" pentru liderii mondiali, care le-a permis să ignore încălzirea globală.

„Atâta timp cât nu tratăm criza climatică ca pe o criză și atâta timp cât vom păstra interesele de lobby care influențează aceste texte și aceste procese, nu vom ajunge nicăieri", a spus ea.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3486180
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova