Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Omenirea este la un pas să depășească 5 praguri climatice critice ce vor declanșa o „cascadă devastatoare” cu efecte ireparabile
Omenirea este la un pas să depășească 5 praguri climatice critice ce vor declanșa o „cascadă devastatoare” cu efecte ireparabile
07.12.2023  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/omenirea-este-la-un-pas-sa-depaseasca-5-praguri-climatice-critice-ce-vor-declansa-o-cascada-devastatoare-de-efecte-ireparabile-2605645

 

Multe dintre cele mai mari pericole care ne amenință planeta sunt la un pas să se declanșeze, pe măsură ce poluarea aerului face ca Pământul să se încălzească atingând niveluri de temperatură fără precedent, au avertizat oamenii de știință, scrie The Guardian.

Cinci praguri naturale importante sunt deja aproape de a fi depășite, potrivit unui raport al Global Tipping Points, iar alte trei praguri vor fi și ele atinse în perioada 2030-2040 dacă temperatura medie globală crește cu 1,5 grade Celsius peste cea din era pre-industrială.

Declanșarea acestor schimbări planetare nu va face ca temperaturile să scape complet de sub control în următoarele secole, dar va provoca pagube însemnate la scară largă pentru oameni și natură ce nu vor mai putea fi reparate.

„Pragurile critice din sistemul Pământului prezintă amenințări cu o magnitudine nemaiîntâlnită de omenire", a spus Tim Lenton de la Institutul Sistemelor Globale al Universității din Exeter.
Lenton a avertizat despre posibilitatea declanșării unor „efecte de domino devastatoare" ce vor duce la pierderea unor întregi ecosisteme, precum și a capacității de a mai cultiva plante agricole esențiale pentru hrănirea populației globale. La aceste dezastre se vor adăuga și „strămutări în masă ale populației, instabilitate politică și colaps financiar".

Pragurile critice care sunt acum în cel mai mare pericol de a fi atinse includ prăbușirea calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest, topirea vastă a permafrostului, distrugerea recifurilor de corali în apele calde și colapsul circulației atmosferice în zona Atlanticului de Nord.

Spre deosebire de alte schimbări climatice, precum valurile de căldură tot mai fierbinți sau ploile mai abundente, aceste sisteme ar putea modifica permanent felul în care planeta funcționează.

2023 este cel mai cald an din istorie. „Temperaturile vor continua să crească"

Avertismentul a fost lansat în timp ce la Dubai are loc summitul climatic COP28, unde sunt prezenți mai mulți lideri mondiali. În ciuda promisiunilor de a încerca să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste media pre-industrială, Climate Action Tracker estimează că planeta se va încălzi cu 2,5 grade Celsius până la finalul secolului.

Raportul despre punctele critice a fost produs de o echipă internațională de 200 de cercetători finanțată de Bezos Earth Fund și este doar una dintr-o serie de avertismente lansate în ultimul timp despre cele mai extreme efecte ale schimbărilor climatice.
Sistemele afectate sunt atât de strâns legate între ele încât cercetătorii se tem că prăbușirea unuia dintre ele va declanșa o „cascadă" de catastrofe climatice.

Raportul a dezbătut și subiectul unor așa-numite „puncte critice pozitive", precum prețul în scădere al energie regenerabile și creșterea numărului de mașini electrice vândute. Astfel de schimbări nu se întâmplă de la sine și au nevoie să fie susținute prin inovații stimulatoare, transformarea piețelor, reglementarea comerțului și educarea și mobilizarea publicului.

În același timp, Serviciul European Copernicus a anunțat că 2023 va fi cel mai cald an din istorie, iar „temperaturile vor continua să crească".

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3490412
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova