Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Anglia interzice vesela din plastic de unică folosinţă. Când intră măsura în vigoare
Anglia interzice vesela din plastic de unică folosinţă. Când intră măsura în vigoare
14.01.2023  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/anglia-interzice-vesela-din-plastic-de-unica-folosinta-cand-intra-masura-in-vigoare-2214965

 

Departamentul pentru Mediu şi Agricultură de la Londra a anunţat sâmbătă că va interzice în Anglia, începând din octombrie, vesela din plastic de unică folosinţă pentru a proteja oceanele de poluarea cu plastic. Farfuriile, tăvile şi bolurile folosite ca ambalaje pentru produse şi preparate alimentare preambalate pentru autoservire sunt exceptate.

 

Farfuriile, tacâmurile, bolurile şi tăvile din plastic de unică folosinţă şi anumite tipuri de pahare sau ambalaje din polistiren vor fi interzise, în special în cazul distribuitoarelor, restaurantelor, hotelurilor şi vânzărilor de alimente la pachet.

Aceste măsuri au fost adoptate în urma unei consultări publice, din care a reieşit un sprijin puternic pentru eliminarea acestor ustensile de pe piaţă.

Potrivit Departamentului, Anglia foloseşte anual 2,7 miliarde de tacâmuri de unică folosinţă, dintre care doar 10% sunt reciclate, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Companiile care nu respectă interdicţia vor fi amendate, iar în cazul încălcărilor repetate se poate aplica o sancţiune penală.

„Sunt mândră de eforturile noastre" de a limita poluarea cu plastic şi de a proteja oceanele, a salutat decizia ministrul Mediului, Therese Coffey, invocând interdicţia deja implementată asupra „microbilelor, paielor, beţişoarelor de amestecat (băuturi) şi beţişoarelor de urechi cu vată din bumbac" din plastic. Ea a adăugat că taxarea pungilor de plastic a făcut ca vânzarea acestora să scadă cu 97% în marile supermarketuri.

Care sunt excepțiile

Cu toate acestea, interdicţia nu se va aplica farfuriilor, tăvilor şi bolurilor folosite ca ambalaje pentru „produse şi preparate alimentare preambalate pentru autoservire".

Guvernul studiază posibilitatea unor noi măsuri, care vizează şerveţelele, filtrele de cafea şi pliculeţele.

ONG-ul de mediu Greenpeace a salutat interzicerea „anumite articole din plastic" şi a spus că „suntem inundaţi de plastic, iar această decizie este ca şi cum am folosi un mop în loc să închidem robinetul".

Într-un comunicat de presă, Greenpeace adaugă că „avem nevoie ca guvernul să adopte o strategie semnificativă de reducere a materialelor plastice, cu obiective şi sisteme pentru reutilizarea" recipientelor.

„Este timpul să încetăm să facem jocul lobbiştilor, să promovăm soluţii false şi să ne aruncăm deşeurile de plastic în ţările care sunt cel mai puţin implicate în criza climatică", a insistat ONG-ul.

Ustensilele din plastic de unică folosinţă au fost deja interzise în Uniunea Europeană din iulie 2021.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3490339
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova