Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Oceanele lumii, mai calde ca niciodată în 2022. „Vremea de pe tot globul este influențată puternic de temperatura apei din oceane”
Oceanele lumii, mai calde ca niciodată în 2022. „Vremea de pe tot globul este influențată puternic de temperatura apei din oceane”
11.01.2023  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/oceanele-lumii-mai-calde-ca-niciodata-in-2022-vremea-de-pe-tot-globul-este-influentata-puternic-de-temperatura-apei-din-oceane-2211769

 

În 2022 oceanele au stabilit un nou record în ceea ce privește căldura, ceea ce demonstrează cât de profunde și generalizate sunt schimbările pe care emisiile cauzate de oameni le-au adus climei planetei, scrie The Guardian.

 

Din 1958 există date extinse despre temperatura apei din oceane, iar concluzia este că temperatura a început să crească accelerat după 1990 și fără precedent în ultimii cinci ani. Unii specialiști sunt de părere că oceanele lumii nu au mai fost așa de calde precum în prezent în ultimii 1.000 de ani.

Vremea de pe tot globul este influențată puternic de temperatura apei din oceane. Oceanele mai fierbinți duc la înmulțirea fenomenelor meteo extreme, ceea ce duce în final la uragane și taifunuri mai intense. În plus, un astfel de context generează mai multă umiditate în aer, ceea ce aduce la ploi și inundații mai intense. Apa mai caldă se extinde, de asemenea, ridicând nivelul mării și punând în pericol zonele de coastă locuite de oameni.

Temperatura oceanelor este mult mai puțin afectată de variabilitatea naturală a climei decât temperatura atmosferei, ceea ce face din oceane un indicator incontestabil al încălzirii globale, mai notează jurnaliștii de la The Guardian.

Echipa internațională de oameni de știință care a produs noul studiu în ceea ce privește căldura oceanului a concluzionat că „energia Pământului și ciclurile apei au fost profund modificate din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane, provocând schimbări generale în sistemul climatic al Pământului".

John Abraham, profesor la Universitatea St Thomas din Minnesota și unul dintre coautorii studiului, a spus că „măsurarea oceanelor este cel mai precis mod de a determina cât de dezechilibrată este planeta noastră".

Cercetătorii mai spun că dacă oceanele sunt mai calde cresc șansele să apară fenomene extreme de precipitații care să depășească toate recordurile, cum s-a petrecut anul trecut în Europa.

Studiul mai precizează că psalinitatea oceanelor a crescut, dar și stratificarea, ceea ce înseamnă că se amestecă mai puțin apa mai caldă de la suprafața cu apa mai rece (și plină de nutrienți) din adâncuri, iar stratul de la suprafață absoarbe mai puțin CO2 din atmosferă.

Ape mult mai calde înseamnă că sunt în mare pericol ecosistemele marine fragile, cum ar fi recifele de corali. Totodată, o amenințare la adresa organismelor din ocean ține și de faptul că apele mai calde nu pot reține atât de mult oxigen și apar zone cu concentrații mai mici.

Deși încălzirea apelor oceanelor se petrece peste tot în lume, sunt și zone unde se manifestă mai puternic, cum ar fi zona din Atlantic din largul coastelor SUA. În noul studiu se mai evidențiază că încălzirea oceanelor și impactul asupra vremii extreme vor crește până când umanitatea va ajunge la neutralitate climatică în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3486234
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova