Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Jumătate dintre gheţarii lumii riscă să dispară până în anul 2100
Jumătate dintre gheţarii lumii riscă să dispară până în anul 2100
09.01.2023  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/jumatate-dintre-ghetarii-lumii-risca-sa-dispara-pana-in-anul-2100-2206609

 

Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ, în special cei de dimensiuni mici, sunt condamnaţi la dispariţie până la sfârşitul secolului din cauza schimbărilor climatice, conform unui studiu publicat în revista Science.

 

Studiul oferă cele mai precise proiecţii de până în prezent cu privire la viitorul a aproximativ 215.000 de gheţari din întreaga lume.

Autorii spun însă că încă este timp pentru evitarea unor schimbări majore.

"Cred că există o mică licărire de speranţă şi un mesaj pozitiv în studiul nostru, pentru că ne spune că putem face diferenţa, că acţiunile contează", a declarat Regine Hock, coautoare a cercetării, potrivit Agerpres.

Studiul a luat în calcul mai multe scenarii ale încălzirii globale (+1,5 grade Celsius, +2 grade Celsius, +3 grade Celsius şi +4 grade Celsius).

 În cazul în care creşterea temperaturii este limitată la 1,5 grade Celsius peste valorile din era preindustrială - cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris asupra climei - atunci 49% dintre gheţarii lumii vor dispărea până în 2100.

Această pierdere va reprezenta aproximativ 26% din masa totală a gheţii, dat fiind că vor fi afectați în special gheţarii de mici dimensiuni. În acest scenariu, cercetătorii estimează că nivelul mării va creşte cu aproximativ 9 centimetri (o creştere care se va adăuga la cea asociată, de exemplu, cu topirea calotelor glaciare).

"Regiunile cu gheaţă relativ redusă, cum ar fi Alpii, Caucazul, Anzii sau vestul Statelor Unite, îşi pierd aproape toată gheaţa până la sfârşitul secolului, indiferent de scenariul emisiilor", a explicat Regine Hock, cadru didactic la Universitatea din Oslo.

În cazul în care creşterea temperaturii ajunge la 4 grade Celsius - cel mai sumbru scenariu analizat - gheţarii cei mai mari, de exemplu cei din Alaska, vor fi mai afectaţi. Ar dispărea 83% dintre gheţari, ceea ce reprezintă 41% din masa totală a gheţii şi o creştere cu 15 centimetri a nivelului mărilor.

"S-ar putea să nu pară mult, 9 cm până la 15 cm" a declarat Regine Hock, care a studiat gheţarii întreaga sa carieră. Însă, aceste niveluri reprezintă o "mare sursă de îngrijorare" deoarece cu cât sunt mai mari cu atât vor provoca inundaţii majore în caz de furtuni şi, prin urmare, "mult mai multe daune". Ceea ce se întâmplă deja - nivelul mărilor creşte cu aproximativ 3 mm în fiecare an.

Gheţarii vor dispărea din Europa

Pentru moment, lumea se îndreaptă către o încălzire cu 2,7 grade Celsius, ceea ce ar conduce la o deglaciaţie aproape completă în Europa centrală, vestul Canadei şi Statele Unite, chiar şi în Noua Zeelandă.

Aceste proiecţii, care sunt mai alarmante comparativ cu cele utilizate în prezent de experţii în climă ai ONU din Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC, sau GIEC după denumirea în limba franceză), au fost posibile datorită datelor noi cu privire la variaţiile de masă ale fiecărui gheţar din lume în ultimele decenii. Aceste date au făcut posibilă o mai bună calibrare a modelului matematic folosit pentru a anticipa viitorul.

De asemenea, au fost luate în considerare procese care nu fuseseră integrate în studiile anterioare, cum ar fi efectul acoperirii gheţarilor cu resturi, sau desprinderea aisbergurilor din unii gheţari.

Gheţarii studiaţi nu reprezintă decât "1% din toată gheaţa de pe Pământ", dar sunt "mult mai sensibili" comparativ cu alte zone cu gheaţă deoarece sunt adesea situaţi în regiuni în care temperaturile sunt mai apropiate de punctul de topire.

Astfel, ei "au contribuit în ultimele trei decenii la creşterea nivelului mărilor aproape la fel de mult ca şi calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica luate împreună", a subliniat Hock.

Dispariţia gheţarilor va avea consecinţe şi asupra resurselor de apă. Ei reprezintă un important rezervor de apă pentru aproximativ 2 miliarde de persoane.

"Vara, în numeroase regiuni, este cald şi secetă, iar gheţarii compensează această pierdere de apă", a explicat cercetătoarea. Iar pierderea lor "nu doar că va schimba sezonalitatea, (...) ci va exista şi mai puţină apă în total".

Traficul ambarcaţiunilor pe râurile cu nivel redus, sau chiar turismul în zona gheţarilor mici, care sunt mai accesibili, vor fi de asemenea afectate.

Limitarea dezastrului este încă posibilă, a subliniat Regine Hock. Însă, "dacă acest lucru se va întâmpla depinde de factorii de decizie".

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3486224
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova