Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Secretarul general al ONU avertizează că ne îndreptăm spre o climă de iad: „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”
Secretarul general al ONU avertizează că ne îndreptăm spre o climă de iad: „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”
28.11.2022  
  sursa  
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/secretarul-general-al-onu-avertizeaza-ca-ne-indreptam-spre-o-clima-de-iad-omenirea-are-de-ales-coopereaza-sau-piere-2144095

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică.

 

Prin discursul său de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, Guterres a dorit să transmită un apel de urgență înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică.

„Omenirea are de ales: cooperează sau piere", a spus secretarul general.

Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

„Cele mai mari economii - Statele Unite şi China - au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate", a spus el, făcând apel la renunţarea treptată la cărbune în întreaga lume până în 2040, iar în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) până în 2030.

Conferinţa Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (Conference of Parties, COP) din Egipt este a 27-a, însă progresele au fost până acum insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă, a susţinut Guterres.

„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator", a spus secretarul general.

 Semnatarii acordului climatic de la Paris, din 2015, au promis că vor atinge obiectivul pe termen lung de limitare a creşterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială. Potrivit lui Guterres, obiectivul respectiv mai poate fi atins doar dacă se ajunge până în 2050 la emisii globale nete de valoare nulă.

„Ori un Pact pentru Solidaritate Climatică, ori un Pact pentru Sinucidere Colectivă", a fost concluzia celui mai înalt reprezentant al ONU.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3490352
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova