Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Șeful ONU avertizează: „Obiectivele climatice sunt la terapie intensivă. Vom fi condamnați fără un pact climatic istoric”
Șeful ONU avertizează: „Obiectivele climatice sunt la terapie intensivă. Vom fi condamnați fără un pact climatic istoric”
05.11.2022  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/seful-onu-avertizeaza-obiectivele-climatice-sunt-la-terapie-intensiva-vom-fi-condamnati-fara-un-pact-climatic-istoric-2141509

 

Țările bogate trebuie să semneze un „pact istoric" în privința climei cu națiunile sărace, altfel „vom fi condamnați", a avertizat secretarul general al ONU, António Guterres. Acesta a precizat că decalajul dintre lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare a făcut ca discuțiile asupra climei să ajungă pe marginea prăpastiei, notează The Guardian.

 

Avertismentul dur al lui António Guterres vine în momentul în care liderii mondiali încep să se adune pentru summitul climatic COP 27 al ONU, care începe duminică la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

Chiar și gazdele recunosc că va fi cel mai dificil summit climatic din cel puțin ultimul deceniu.

COP27 are loc pe fondul celor mai grave tensiuni geopolitice din ultimii ani, cauzare de războiul rușilor în Ucraina, de o criză globală în plină expansiune a costului vieții și de o înfrânare economică din ce în ce mai dură.

Prăpastia între cei bogați și cei săraci trebuie însă acoperită pentru ca omenirea să aibă speranța că poate evita cele mai grave efecte ale crizei climatice, a spus Guterres.

 Un pact între țările dezvoltate și economiile emergente

„Nu există nicio modalitate de a evita o situație catastrofală, dacă cele două [lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare] nu sunt capabile să stabilească un pact istoric", a spus António Guterres într-un interviu pentru The Guardian. 

Națiunile dezvoltate nu au reușit să reducă suficient de repede emisiile de gaze cu efect de seră și nu au reușit să furnizeze banii necesari națiunilor sărace pentru ca acestea să facă față fenomenelor metro tot mai extreme. 

 Inegalitatea în ceea ce privește efectele schimbărilor climatice dintre lumea bogată, care este responsabilă pentru majoritatea emisiilor, și națiunile sărace, care suportă cea mai mare parte a impactului, este acum cea mai mare problemă care se va discuta la COP27, potrivit lui Guterres.

„Politicile actuale [cu privire la climă] vor fi absolut catastrofale", a spus secretarul general al ONU. „Și adevărul este că nu vom putea schimba această situație dacă nu se încheie un pact între țările dezvoltate și economiile emergente", a adăugat acesta.

Guterres a fost criticat în ultima perioadă de unele țări pentru retorica sa din ce în ce mai dură asupra crizei climatice, avertizând despre „sinucidere colectivă", „carnagiul" care urmează și despre faptul că a fost declanșat „un cod roșu" pentru umanitate.

Secretarul general al ONU a insistat că va refuza să-și diminueze limbajul apocaliptic. „Ne apropiem de punctele de basculare, iar punctele de basculare vor face [declinul climatului] ireversibil. Această deteriorare nu ne-ar permite să ne recuperăm și să ne limităm creșterea temperaturii. Și pe măsură ce ne apropiem de aceste puncte critice, trebuie să sporim urgența, trebuie să creștem ambiția și trebuie să reconstruim încrederea, în principal încrederea între nord și sud", a transmis Guterres.

Punctele de basculare sunt praguri în cadrul sistemului climatic, care duc la un impact în cascadă atunci când sunt declanșate. Acestea includ:

  • topirea permafrostului, care eliberează metan, un gaz cu efect de seră puternic ce alimentează încălzirea suplimentară;
  • punctul în care pădurea tropicală amazoniană se usucă atât de mult încât trece de la a fi un absorbant la a fi o sursă de carbon. Oamenii de știință spun că acest lucru este pe cale să se producă cât mai curând.

„Ne apropiem de punctele critice care vor crea efecte ireversibile, unele dintre ele chiar greu de imaginat", a avertizat Guterres. 

 El a cerut, de asemenea, ca SUA și China să-și refacă relația fracturată, care a scăzut extrem de mult în acest an, dar despre care Guterres a spus că este „esențială" pentru acțiunea climatică globală.

„Trebuie să fie restabilită legătura, deoarece fără ca cele două țări să lucreze împreună, va fi absolut imposibil să inversăm tendințele actuale", a spus actualul secretar general al ONU.

Guterres, împreună cu guvernul egiptean, vor fi gazdele summitului COP 27, unde vor încerca să salveze un set nepromițător de negocieri privind schimbările climatice. 

În acest an, relațiile geopolitice au fost fracturate de războiul din Ucraina, împreună cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la combustibilii fosili și creșterea prețurilor alimentelor, toate acestea generând o criză a costului vieții în întreaga lume, precum și eșecurile guvernelor, inclusiv eșecurile guvernului din Regatul Unit, de a-și respecta promisiunile făcute anul trecut la summitul COP26 de la Glasgow.

Pactul pe care îl are în vedere Guterres ar cere economiilor mari să facă mai mult pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și să ofere țărilor sărace un colac financiar de salvare. Acest lucru este necesar pentru a restabili „încrederea", spune secretarul general al ONU.

Lipsa de încredere în negocierile climatice înseamnă lipsă de bani. Țările bogate trebuiau să ofere cel puțin 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru a ajuta țările sărace să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze la impactul crizei climatice.

Dar ținta a fost ratată în mod repetat și va fi ratată din nou în acest an, în timp ce țările sărace suferă deja dezastre climatice, inclusiv inundații record în Pakistan și secetă record în Africa.

Un „pact istoric" între bogați și săraci ar implica noi angajamente clare privind finanțarea. Totodată, pactul ar prevede și ca țările bogate și economiile emergente să își consolideze obiectivele de reducere a emisiilor, a explicat Guterres.

„Pact istoric" ar necesita, de asemenea, progrese în ceea ce privește problema deranjată a „pierderii și daunelor", care va fi probabil un punct fierbinte de dezbatere și negociere la COP 27. 

Pierderile și daunele se referă la cele mai devastatoare efecte ale vremii extreme, la care este imposibil ca țările să se adapteze.

Națiunile sărace doresc un mecanism de finanțare care să permită salvarea și reabilitarea țărilor a căror infrastructură fizică și socială a fost distrusă de dezastre climatice. 

„Trebuie să ne asigurăm că există o asumare a responsabilităților și că există sprijin efectiv pentru țările care suferă cele mai dramatice niveluri de pierderi și daune", a mai spus Guterres.

„Există un sentiment de frustrare [în lumea în curs de dezvoltare] care este real și care merită un răspuns", a mai precizat secretarul general al ONU. El a cerut în ultimele luni o taxă excepțională pentru companiile de petrol și gaze, un apel pe care cel mai probabil îl va repeta la Sharm el-Sheikh.

La summitul de anul trecut de la Glasgow, țările au convenit să se concentreze pe limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, dar rapoartele recente ale ONU au arătat că politicile actuale ar crește temperaturile cu aproximativ 2,5 grade Celsius.

Guterres a spus că există doar o șansă mică de a menține vie această țintă. „Avem încă o șansă, dar o pierdem rapid", a spus secretarul general al ONU. „Aș spune că 1.5 C este la terapie intensivă. Deci, fie acționăm imediat și într-un mod foarte puternic, fie obiectivul climatic este pierdut pentru totdeauna", a concluzionat António Guterres.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3296714
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova