Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Consilierul pentru climă al președintelui Iohannis, despre pragul critic al temperaturii globale: „Efectele vor fi ireversibile”
Consilierul pentru climă al președintelui Iohannis, despre pragul critic al temperaturii globale: „Efectele vor fi ireversibile”
26.07.2022  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/consilierul-pentru-clima-al-presedintelui-iohannis-despre-pragul-critic-al-temperaturii-globale-efectele-vor-fi-ireversibile-2026295

 

Maria-Alexandra Bocșe, Consilier de Stat pentru Climă și Sustenabilitate la Administrația Prezidențială, a declarat la Interviurile Digi24.ro că într-unul dintre următorii cinci ani va fi înregistrată o creștere a temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius, considerat de comunitatea științifică un prag critic în ceea ce privește schimbările climatice și efectele acestora. Expertul Administrației Prezidențiale spune că odată depășită acea medie globală a temperaturilor în creștere „efectele vor fi ireversibile".

 

„Dacă nu uităm la anumite modele climatice, inclusiv cele care au fost puse la dispoziție decidenților în momentul încheierii acordului de la Paris, acele modele spuneau că dacă nu acționăm, vom atinge acest punct al încălzirii medii globale de suprafață de 1,5 grade Celsius în prima parte a secolului XXI și prin Acordul de la Paris s-a încercat împingerea acestui moment până la finele secolului XXI.

Pe baza a ce s-a decis la Glasgow (COP26), știm că o să fim undeva la 2,8 grade Celsius creștere în temperatură până la finele acestui secol. Țintele vor fi renegociate la COP în Egipt, ambiția fiind să mai reducem.

Oamenii de știință avertizează că după ce trecem de 1,5 grade Celsius efectele schimbărilor climatice vor fi ireversibile, adică ne va lua câteva milenii ca să revenim la starea inițială.

În ritmul actual, conform ultimelor pronosticuri care vin de la OMM, ne spun că în unul dintre următorii 5 ani (2022-2026), probabilitatea este foarte mare ca cel puțin într-un an să înregistrăm 1,5 grade Celsius creștere a temperaturii globale de suprafață. Nu este media, dar e foarte posibil ca într-unul dintre următorii ani să înegistrăm această valoare. La nivel de 1,5 grade Celsius avem un tip de efecte, la nivel de 3 grade Celsius avem cu totul alte efecte în ceea ce privește pierderea biodiversității, impactul pe sectorul agricol, impactul pe sănătatea publică", a spus Maria-Alexandra Bocșe.

Aceasta spune că seceta din România s-a intensificat de la o incidență de un an din 10 în secolul trecut la 5 ani din 10 în ultimii 20 de ani.

„Din perspectiva zonei de agricultură, dacă ne uităm pe datele care vin de la ANM, avem, apropo de impactul gardual al schimbărilor climatice în România, avem niște date care urmăresc perioada anilor 1900-2020. Dacă la începutul secolului XX aveam cam un an secetos pe decadă, începând cu anul 2000, în ultimii 20 de ani am avut 5 ani secetoși în fiecare deceniu", a mai afirmat consilierul Administrației Prezidențiale.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3293261
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova