Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Boris Johnson: Acordul pentru climă de la Glasgow privind reducerea folosirii cărbunelui este „o realizare fantastică”
Boris Johnson: Acordul pentru climă de la Glasgow privind reducerea folosirii cărbunelui este „o realizare fantastică”
14.11.2021  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/boris-johnson-acordul-pentru-clima-de-la-glasgow-privind-reducerea-folosirii-carbunelul-este-o-realizare-fantastica-1735789

 

Acordul pentru climă de la COP26 de la Glasgow „schimbă lucrurile" și „este un semnal pentru moartea energiei pe bază de cărbune", a spus premierul britanic Boris Johnson, citat de BBC.

 

Deși țările participante au convenit doar să „reducă treptat", în loc să „elimine" cărbunele, premierul britanic a spus că aceasta este „o realizare fantastică".

Schimbarea termenilor din acord a fost făcută după o intervenție de ultim moment a Chinei și Indiei.

Este însă pentru prima dată când planuri pentru reducerea folosirii cărbunelui sunt menționate într-un astfel de acord privind schimbările climatice.

Pe de altă parte, Johnson a spus că, în ciuda realizărilor summit-ului, a existat și o „nuanță de dezamăgire".

Premierul britanic a explicat că cei pentru care schimbările climatice sunt deja „o chestiune de viață și de moarte" au cerut mai multe acțiuni urgente.

„Deși mulți dintre noi eram dispuși să facem asta, acest lucru nu a fost valabil pentru toată lumea", a spus Johnson, adăugând însă că Marea Britanie nu poate „forța națiunile suverane să facă ceea ce nu doresc să facă".

Participanții la conferința pentru climă COP26 au ajuns sâmbătă seara la un acord, după două săptămâni de negocieri. A existat o dispută de ultim moment pe tema reducerii folosirii combustibililor fosili. Până la urmă, toți participanții au fost de acord cu textul, chiar dacă îl consideră „imperfect".

De altel, conferința s-a încheiat cu o zi mai târziu decât era prevăzut, tocmai pentru că cele 197 de țări participante nu reușeau să cadă de acord, în principal pe tema finanțării impactului asupra țărilor în curs de dezvoltare și pe tema combustibililor fosili.

Textul final menționează în mod explicit cărbunele, care este cel mai mare contributor la schimbările climatice. Niciun acord de la cele 25 de conferințe COP dinainte de Glasgow nu a menționat cărbunele, petrolul sau gazul, sau chiar combustibilii fosili în general, ca factori ai crizei climatice.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3286617
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova