Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / De ce se înmulțesc episoadele de vreme extremă pe glob
De ce se înmulțesc episoadele de vreme extremă pe glob
29.07.2021  
  sursa//https://stiri.md/article/international/studiu-de-ce-se-inmultesc-episoadele-de-vreme-extrema-pe-glob 
imprimare

 

https://stiri.md/article/international/studiu-de-ce-se-inmultesc-episoadele-de-vreme-extrema-pe-glob

 

Numărul evenimentelor de vreme extremă la nivel global este în creştere ca rezultat al încălzirii globale, potrivit unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, informează DPA joi.

 

Circa două treimi din suprafaţa de uscat a Terrei vor fi afectate de un hidroclimat ″mai umed şi mai variabil″⁣ pe o scară temporală zilnică până la multianuală, ceea ce presupune variaţii mai mari între extremele de umezeală şi de secetă, au precizat autorii acestui studiu publicat în revista Science Advances, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Oamenii de ştiinţă au avertizat totodată că o treime din suprafaţa de uscat a globului va deveni mai secetoasă.

Un număr mai mare de episoade de precipitaţii extreme presupune un pericol suplimentar pentru infrastructură şi societate în general, potrivit echipei internaţionale de cercetători conduse de Wenxia Zhang, de la Academia de Ştiinţe din Beijing.

Mai presus de orice, încălzirea globală determină un grad mai mare de dezechilibru climatic - ″mai multe extreme atât în condiţii de umiditate, cât şi de secetă″⁣.

″⁣Ciclul hidrologic se intensifică odată cu încălzirea climei, precipitaţiile medii globale sporind cu 1% până la 3% la fiecare creştere cu un grad a temperaturii aerului de la suprafaţă″, se mai spune în studiul care are la bază o evaluare a unor cercetări anterioare.

Cu toate acestea, tendinţa nu este uniformă, iar precipitaţiile extreme ar putea spori şi mai mult dacă atmosfera din regiunile respective conţine suficientă apă.

Vremea din regiunile mai umede, cum sunt regiunile din India afectate de muson, va deveni probabil mai variabilă, se mai spune în studiu, cu o creştere a episoadelor de precipitaţii abundente, printre alte consecinţe.

În timp ce studiul preconizează că vremea va deveni mai aridă în circa o treime de regiuni, acest fenomen nu va afecta toate ţările în acelaşi fel.

Potrivit cercetării, Europa de sud-vest şi sudul Africii sunt zone mai uscate, unde probabilitatea ca vremea să fluctueze mai mult este mai mare, exacerbând riscul de secetă şi penuria de apă.

Regiunea mediteraneană devine de asemenea mai aridă, iar zona Amazonului va primi mai puţine precipitaţii.

La o încălzire cu doar 1,5°C a climei globale, Marea Britanie va avea temperaturi de peste 40 de grade în timpul verii

Marea Britanie riscă temperaturi estivale care vor depăşi valori de 40°C chiar dacă încălzirea climei globale de pe Terra se va limita la o creştere de doar 1,5 grade Celsius, au avertizat joi meteorologii din această ţară, citaţi de AFP.

Acest prag corespunde obiectivului mai ambiţios fixat prin Acordul de la Paris pentru a limita încălzirea climei de pe Terra în raport cu era preindustrială şi pe care preşedinţia britanică a COP26, conferinţa ONU pentru schimbări climatice programată în noiembrie la Glasgow, speră să îl "ţină în viaţă". Potrivit mai multor oameni de ştiinţă, acest prag ar fi fost însă deja depăşit şi imposibil de respectat.

Cu ocazia publicării, joi, a unui raport despre clima britanică pe anul 2020, directorul general al Royal Meteorological Society, Liz Bentley, a subliniat că planeta noastră se confruntă deja cu valuri extreme de căldură ce rezultă dintr-o încălzire a climei globale cu 1,1°C-1,2°C.

"Dacă adăugăm încă 0,3°C, aceste valuri de căldură vor deveni tot mai intense - vom vedea cel mai probabil valori de 40°C în Marea Britanie, deşi noi nu am cunoscut niciodată acest gen de temperaturi", a declarat ea.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată de meteorologii din Marea Britanie este de 38,7°C. Acest record a fost atins pe 25 iulie 2019 în Cambridge.

"Atingând pragul de 1,5°C de încălzire climatică, temperatura de 40°C în Marea Britanie nu va fi un lucru pe care îl vom vedea doar o dată sau de două ori, ci va deveni ceva pe care îl vom vedea cu regularitate", a adăugat ea.

Mike Kendon, autorul raportului, a declarat pentru BBC că temperatura de 40°C în Marea Britanie este "plauzibilă", subliniind faptul că încălzirea climei se manifestă deja în această ţară, precum şi în restul lumii.

Potrivit raportului, 2020 ocupă locul al treilea în topul celor mai călduroşi ani de la debutul măsurătorilor meteorologice, locul al cincilea în topul celor mai umezi ani şi locul al optulea în clasamentul celor mai însoriţi ani din Marea Britanie.

Temperatura medie din timpul iernii a fost de 5,3°C, cu 1,6°C peste media observată între anii 1981 şi 2010.

Cu o temperatură de 34°C atinsă şase zile consecutive în debutul lunii august 2020, sudul Angliei s-a confruntat cu unul dintre cele mai importante valuri de căldură din ultimii 60 de ani.

Potrivit lui Mike Kendon, pragul de temperatură de 34°C a fost depăşit în 7 dintre ultimii 10 ani în Marea Britanie. Acelaşi prag fusese depăşit doar în şapte din ultimii 50 de ani precedenţi.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3297255
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova