Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Noi soiuri în „patria pepenilor”, din cauza schimbării climei. La Dăbuleni se pregătesc culturi de fistic, kiwi, măsline și curmale
Noi soiuri în „patria pepenilor”, din cauza schimbării climei. La Dăbuleni se pregătesc culturi de fistic, kiwi, măsline și curmale
27.07.2021  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/noi-soiuri-in-patria-pepenilor-din-cauza-schimbarii-climei-la-dabuleni-se-pregatesc-culturi-de-fistic-kiwi-masline-si-curmale-1613389

 

20 de soiuri exotice sunt testate la Dăbuleni. Patria pepenilor", are toate șansele să devină tărâmul fructelor exotice. Și în curând plantațiile de pepeni să fie înlocuite cu cele de fistic, kiwi, măsline sau curmale. Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare au testat cu succes specii şi soiuri de arbuşti exotici, necultivate până acum la noi în ţară.

 

Angajată a Stațiunii de Cercetare Dăbuleni: Conținutul de clorofilă depășește 70 de unități, iar asta înseamnă că el este încă verde, nu-l interesează stresul termic.

Doamna din imagini trece zilnic cu un aparat pe la plantele exotice crescute în Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni. Verifică nivelul de stres al culturii la temperaturile excesive de la noi din țară. Au încercat și cu caiși și piersici, dar nu au rezistat.

Aurelia Diaconu, director Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: Am început de 3 ani aceste testări cu mai multe specii cunoscute, și altele mai puțin cunoscute în zona noastră. Acest lucru a fost dictat și de schimbările climatice cu care ne confruntăm tot mai mult. În ce constau aceste schimbări? creșterea temperaturilor față de media multianuală. Noi avem aici o stație meteo și înregistrăm strict pentru scopul nostru.

Acum la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni se plantează kaki, fistic, măsline și chiar curmal chinezesc.

Aurelia Diaconu, director Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: De ce am ales curmalul chinezesc? L-am ales pentru că este rezistent la temperaturiel minime absolute care se înregistrează tot mai frecvent în zona noastră. Temperaturi care afectează pomii fructiferi gen piersic, cais, cireș, vișin. Se știe că în ultimii ani aceste specii au cam dispărut din peisaj.

„Banana nordului" s-a aclimatizat foarte bine la Dăbuleni. Fructul are gust de vanilie cu ciocolata și este bogat în minerale și vitamine.

Cea mai nouă plantă experimentată este banana nordului.

Elena Alexandru, reporter Digi24: Banana nordului este una dintre cele mai exotice plante din România care s-a aclimatizat foarte bine la solul nisipos, dar și la temperaturile ridicate. Fructul are gust de vanilie cu ciocolata și este bogat în minerale și vitamine.

Culmea, localnicii nici măcar nu știu cum arată fructele plantate acolo.

Reporter: Știti cum arată banana nordului, curmalul chinezesc ?
Localnică: Nu știu. Nu știu.
Localnic: Eu mă duc la pescuit acolo la stațiune și am văzut. Într-adevăr, este ceva frumos. Dar acuma, ce-or avea... nu mă pricep.

La stațiunea de cercetare din Dăbuleni sunt 100 de angajați care se asigură zilnic că aceste culturi se adaptează climei de la noi din țară.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 2002739
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova