Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Studiu. În 50 de ani, Alpii au pierdut aproape o lună în care nu mai sunt înzăpeziți
Studiu. În 50 de ani, Alpii au pierdut aproape o lună în care nu mai sunt înzăpeziți
18.03.2021  
  sursa  
imprimare

 

https://www.green-report.ro/studiu-alpi-zapada/

 

Un studiu complex în care au fost implicați 30 de cercetători a arătat că aproximativ o lună din perioada în care zonele situate la altitudini joase şi medii în Munţii Alpi erau acoperite cu zăpadă s-a pierdut în ultima jumătate de secol.

 

Ninge mai puțin în Alpi. Aceasta este concluzia cercetătorilor care au coroborat şi standardizat date observaţionale foarte disparate, provenite de la 2.000 de staţii meteo din şase ţări (Italia, Franţa, Germania, Austria, Slovenia, Elveţia), în scopul constituirii unei baze de date cu caracter omogen.

Între 1971 și 2019, perioada în care este zăpadă pe sol în fiecare iarnă în masiv a fost redusă cu aproape o lună - în medie, între 22 și 34 de zile - în Alpi, în zone situate sub 2.000 de metri altitudine.

Acest studiu „oferă o imagine de ansamblu asupra tendinţelor climatice asociate stratului de zăpadă", a explicat Samuel Morin, cosemnatar şi director al Centrului Naţional de Cercetări Meteorologice (Météo France/CNRS).

Reducerea observată a stratului de zăpadă în munţi este o "tendinţă de fond, care confirmă studiile anterioare", efectuate la nivel local sau naţional.

„Dispunem cu adevărat de o analiză globală a stratului de zăpadă la scara Alpilor în ansamblu", a rezumat cercetătorul, potrivit Le Parisien, care citează AFP.

Constatările lor sunt clare: stratul de zăpadă s-a redus în Alpi. Numărul de zile dintre primele ninsori din noiembrie-decembrie şi topirea din primăvară continuă să scadă, cu aproximativ cinci zile pe deceniu, la altitudini sub 2.000 de metri.

Iar atunci când zăpada este prezentă, aceasta este mai puţină. Pe întreg parcursul sezonului, adâncimea medie a stratului de zăpadă de la atitudini cuprinse între 1.000 şi 2.000 de metri în nordul Alpilor s-a redus cu 2,8 centimetri pe an.

Această scădere este mai accentuată în sudul arcului alpin - cercetătorii estimează că în acele zone reducerea este de 4,1 centimetri pe deceniu.

Eroziunea lentă poate fi explicată printr-un efect de foarfecă: pe de o parte, aceeaşi cantitate de precipitaţii în timpul iernii aduce mai multe ploi decât zăpadă în comparaţie cu perioadele anterioare, ceea ce afectează formarea stratului de zăpadă, iar pe de altă parte, acesta din urmă se topeşte mai rapid.

"Totul conduce la ipoteza" că această dinamică pe termen lung - care elimină variaţii semnificative de la un an la altul - este cauzată de încălzirea globală, chiar dacă identificarea cauzelor nu face obiectul acestui studiu.

Este "mai presus de toate încălzirea cea care joacă un rol", a declarat Samuel Morin, fost director al Centrului pentru studiul zăpezii din cadrul Météo France. Această tendinţă este mult mai puţin evidentă la altitudinile mari, unde este mai rece, a precizat el.

„Orice am face în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, vom avea o reducere a stratului de zăpadă la altitudine joasă şi medie, care va fi cuprinsă între 10% şi 40%" până în 2050, a subliniat Morin.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 1916541
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova