Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Opinie: „Moldova este pe cale de a trece spre o climă mediteraneeană”
Opinie: „Moldova este pe cale de a trece spre o climă mediteraneeană”
12.02.2021  
  sursa // https://agora.md/stiri/83923/opinie-moldova-este-pe-cale-de-a-trece-spre-o-clima-mediteraneeana 
imprimare

 

https://agora.md/stiri/83923/opinie-moldova-este-pe-cale-de-a-trece-spre-o-clima-mediteraneeana

 

Moldova este pe cale de a trece spre o climă mediteraneeană. Asta afirmă specialiștii în domeniul protecției mediului, care s-au întrunit astăzi într-o conferință on-line pentru a discuta despre cum schimbările climatice afectează fondul forestier al țării noastre.

 

Spre deosebire de alte țări, în Moldova vegetația forestieră are capacitatea de a se extinde de la sine, susține Dumitru Galupa, directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice. 

„Dacă nu ar fi influența umană, am avea mai multe păduri, fără eforturi prea mari", afirmă Galupa.

Specialiștii mai spun că în țara noastră lipsește un sistem integrat de monitorizare al fondului forestier, ce ar spori eficiența controalelor tăierilor ilicite. Concentrarea pârghiilor de control doar într-o singură structură nu e calea cea mai corectă, în opinia dlui Galupa, ci dezvoltarea fondului forestier comunal și a celui privat.

Ina Coșeru, președinta Asociației, a menționat că în vederea conservării resurselor acvatice, plantarea fâșiilor forestiere s-a dovedit a fi mai eficientă decât activitățile de salubrizare și educație ecologică.

Plantațiile de păduri au un rezultat ce durează în timp, pe când salubrizările au efecte de scurtă durată. E important, însă ca aceste plantări să se facă conform normelor stabilite de specialiști, precum și să se asigure protecția lor în faza incipientă, în mod special contra pășunatului", a declarat Coșeru.

Specialisma mai afirmă că în anul 2019, a fost plantată o fâșie forestieră pe malul râului Răut, între satul Mitoc și orașul Orhei, ce a rezistat secetei din 2020. De asemenea, a fost plantată o fâșie forestieră pe celălalt mal al Răutului, în apropiere de satul Rediul Mare, raionul Dondușeni, iar ca să asigure protecția acesteia, specialiștii cooperează cu APL, fermele agricole și agenții economici din regiune. 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 1867855
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova