Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Moldova se alătură Misiunii 1,5 - cel mai amplu sondaj global privind schimbările climatice
Moldova se alătură Misiunii 1,5 - cel mai amplu sondaj global privind schimbările climatice
18.12.2020  
  sursa  
imprimare

PNUD Moldova aderă la o campanie globală pentru a îndemna oamenii să voteze acțiunile prioritare pe care trebuie autoritățile să le întreprindă neîntârziat pentru a atenua schimbarea climei. Versiunea în limba română a jocului mobil Misiunea 1,5 a fost lansată în decembrie 2020.

„În opinia mea, creșterea temperaturii globale trebuie să se mențină mai jos de 1,5 grade Celsius, în fiecare an. Este foarte important să protejăm natura. Ea ne oferă hrană, loc de trai și toate cele necesare pentru viață. Noi trebuie să protejăm mediul, cu scopul ca să prelungim durata de viață a planetei", a spus Cătălina Gurghiș, elevă din Chișinău.

Misiunea 1,5 își propune să apropie cetățenii și guvernele pentru a intensifica acțiunile climatice ambițioase, oferind oamenilor din întreaga lume oportunitatea de a învăța și de a-și face auzită vocea. Fiecare poate pleda pentru soluțiile benefice pentru climă, implicând liderii și factorii de decizie, îndemnând-i să pună în practică măsurile recomandate de comunitatea științifică. 3 milioane de oameni au utilizat platforma jocului și au votat acțiunile climatice prioritare.

Moldova este printre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Biodiversitatea unică a țării este amenințată în prezent de schimbările climatice, de fragmentarea habitatului și de supraexploatare. Moldova este încă foarte dependentă de combustibilii fosili și importurile de electricitate ca sursele principali de energie. Deși se înregistrează o scădere a intensității energetice a țării, aceasta este mai mare cu 29% decât intensitatea medie a energiei din țările UE.

Republica Moldova este, de asemenea, una dintre țările cele mai implicate în acțiunile climatice, fiind a patra țară din lume care își actualizează contribuția determinată la nivel național la Acordul climatic de la Paris. Astfel, Republica Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră până la 70% până în 2030, comparativ cu 1990 și cu 88%, condiționate de disponibilitatea suportului tehnic, financiar și tehnologic. Sectoarele cele mai vulnerabile la schimbările climatice sunt agricultura, resursele acvatice, silvicultura, sănătatea, energia și transporturile.

„Republica Moldova este lider în rândul țărilor Parteneriatului Estic în acțiunile climatice și opiniile oferite prin jocul Misiunea 1.5 vor permite o mai bună înțelegere a modului în care oamenii percep prioritățile schimbărilor climatice și vor optimiza dialogul cu Guvernul. PNUD și-a asumat angajamentul să sprijine țările pe cale atenuării schimbărilor climatice și adaptării și Misiunea 1,5 este una din multele acțiuni relevante", a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Campania, desfășurată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), speră apropie cetățenii și guvernele, prin manifestarea opiniei publice a cetățenilor din întreaga lume.

Campania este construită în jurul unui joc video pe internet și mobil, dezvoltat de PNUD alături de experți în dezvoltarea de jocuri, științe climatice și sondaje publice, în care jucătorii își asumă rolul factorilor de decizie în domeniul climei și iau decizii pentru a încerca să mențină încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius.

După finalizarea jocului, jucătorii sunt rugați să voteze acțiunile climatice cheie pe care vor să le vadă adoptate. Aceste date vor fi analizate și propuse guvernelor, cărora le lipsește adesea accesul la informații fiabile despre opinia publică cu privire la acțiunile climatice.

Jocul Misiunea 1,5 este disponibil pe mission1point5.org și poate fi jucat de oameni din fiecare țară a lumii.

Despre misiunea 1,5

Misiunea 1,5 a fost dezvoltată de PNUD și parteneri săi în calitate de platformă online, care educă oamenii cu referire la acțiunea climatică și îi conectează cu guvernele și decidenții lor politici. Campania se numește Misiunea 1,5, deoarece trebuie să acționăm acum pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius.   

Despre PNUD:

PNUD este organizația lideră a ONU care luptă pentru a pune capăt injustiției provocate de sărăcie, inegalități și schimbarea climei. Implicând o rețea extinsă de experți și parteneri din 170 țări, ajutăm comunitățile să beneficieze de soluţii integrate și durabile, pentru oameni și pentru planetă.


 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 1830747
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova