Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Opinia experților: „Una dintre cauzele secetei din acest an în Moldova o reprezintă tăierea pădurilor”
Opinia experților: „Una dintre cauzele secetei din acest an în Moldova o reprezintă tăierea pădurilor”
16.09.2020  
  sursa  
imprimare

Opinia experților: „Una dintre cauzele secetei din acest an în Moldova o reprezintă tăierea pădurilor”

„În ultimele șase luni, cantitatea de precipitații atmosferice din țară a fost cu 127 de milimetri mai mică decât media pentru această perioadă, iar temperatura aerului a fost cu 3,7 grade Celsius mai mare decât de obicei. Ca urmare, rezervele de apă din sol la o adâncime de până la doi metri au scăzut de trei ori. Copacii se usucă, apa subterană a dispărut", menționează Institutul pentru Studiul Culturilor de Câmp din Moldova, notează locals.md.

Râurile Nistru și Prut au secat puțin în unele zone, iar râurile mici Cahul, Botna și Bâk au dispărut pur și simplu. Alte artere maritime au pierdut o cantitate considerabilă de apă.

În unele așezări, lacurile s-au uscat. Ecologul Ilya Trombitsky a postat pe pagina sa de Facebook imagini ale unui iaz uscat din satul Reden. Între timp, patru lacuri din satul Tomai s-au uscat deodată. În unele așezări s-au uscat și fântânile.

Potrivit iz.ru, una dintre principalele cauze ale secetei este defrișarea. Spațiile verzi generează oxigen, mențin nivelul apelor subterane și protejează solul de eroziune. Dacă există puține păduri, apele subterane se nămolesc, iar pământul se deșertifică.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Moldovei, numărul spațiilor verzi din țară scade. Dacă acum 10 ani au fost tăiate 18 000 de hectare de pădure, atunci în 2017 această cifră a crescut la 32 000 de hectare pe an.

„Acum, pădurile ocupă 11,6 % din suprafața țării. În Europa, pădurile acoperă 40 % din teritoriu. În Slovenia, această cifră atinge 60 %, în statele scandinave - 70 %", explică președinta Centrului Național de Mediu, Inna Coșieru.

Un alt motiv al crizei este distrugerea sistemului de irigații. În acest moment, doar o zecime din terenurile agricole sunt irigate în Moldova, iar restul fermelor speră la vreme bună.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3291879
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova