Una dintre cele mai vechi şi mai groase calote de gheaţă din regiunea Polului Nord a început să se dezintegreze, pentru prima dată în istorie. Este pentru a doua oară, anul acesta când dezintegrarea stratului de gheaţă expuse apa oceanelor la temperaturile crescute din atmosferă.
Acesta este parţial rezultatul schimbărilor climatice produse de valurile de căldură şi curenţii de aer cald ajunşi în emisfera nordică.. Conform Science Alert imaginile furnizate de satelitul NASA Worldview arată momentul în care gheaţa devine casantă şi mobilă.
„Stratul a devenit mobil deoarece este mult mai subţire decât anterior, acest lucru a fost observat şi în alte regiuni din Arctica", a declarat fizicianul Peter Wadhams, director al Polar Ocean Physics Group din cadrul Universităţii Cambridge.
„În trecut mare parte din stratul de gheaţă din Arctica era compusă din straturi formate de-a lungul unor perioade diferite de timp. Singura zonă cu straturi de gheaţă formate în diferite perioade se află în nordul Groenlandei, însă imaginile din satelit arată că şi această zona a început să se dezintegreze", a declarat Wadhams.