Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Orezul va deveni mai puțin nutritiv din cauza schimbărilor climatice
Orezul va deveni mai puțin nutritiv din cauza schimbărilor climatice
29.05.2018  
   
imprimare

 

https://www.green-report.ro/orez-nutritie-clima/

 

Orezul va deveni mai puțin nutritiv pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește, având potențiale efecte grave asupra sănătății a sute de milioane de oameni.

 

Cercetătorii au făcut experimente pe 18 tipuri diferite de orez în China și Japonia între 2010 și 2014. Conform studiului, culturile de orez care au fost expuse la niveluri mai ridicate de dioxid de carbon au fost în medie mai puțin nutritive, indiferent de țara în care au fost crescute.

Acestea au conținut cu 10% mai puține proteine, 8% mai puțin fier și 5% mai puțin zinc decât orezul crescut în mod normal. În plus, dioxidul de carbon a afectat și nivelurile de vitamine din orez, reducând nivelurile de B1, B2, B5 și B9, cea din urmă înregistrând o pierdere de peste 30%.

În schimb, nivelurile de vitamina E au crescut. Cercetătorii au explicat că de obicei, vitaminele și nutrienții care conțin azot sunt afectate negativ de dioxidul de carbon, în timp ce nivelurile vitaminelor care nu conțin azot cresc.

„În jur de două miliarde de oameni se bazează pe orez ca sursă principală de hrană și pentru cei mai săraci dintre ei, consumul de orez în termeni de calorii zilnice este deseori peste 50%. Orice lucru care afectează orezul din punct de vedere al calității nutritive va avea un impact.", a explicat pentru The Guardian Lewis Ziska, co-autor al studiului.

Scăderea valorii nutritive a orezului ar putea avea efecte grave asupra sănătății umane, mai ales în regiunile în care oamenii se bazează pe această grână, având potențialul să afecteze dezvoltarea copiilor și să agraveze impactul bolilor cum ar fi malaria. Bangladesh și Madagascar sunt printre țările care ar fi afectate cel mai grav de scăderea valorii nutritive a orezului.

Unele varietăți de orez au avut schimbări minime ale nivelurilor anumitor nutrienți. Oamenii de știință cred că în viitor, ar putea fi posibilă găsirea sau dezvoltarea unor tipuri de orez care rămân nutritive pe măsură ce clima ce schimbă.

Cercetătorii au subliniat importanța continuării cercetărilor pentru a descoperi de ce nutrienții sunt afectați de nivelurile de carbon din atmosferă și pentru a analiza dacă alte grâne sunt și ele afectate. Autorii cred că multe cereale importante cum ar fi grâul, precum și alte culturi, cum ar fi cartofii, și-ar putea pierde din valoarea nutritivă.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 1622998
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova