Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / În capitală a fost declarată situație excepțională
În capitală a fost declarată situație excepțională
21.04.2017  
   
imprimare

 

http://www.timpul.md/articol/%28ultima-ora%29-in-capitala-a-fost-declarata-situaie-excepionala-108158.html

 

În Chișinău a fost declarată situație excepțională ca urmare a condițiilor meteorologice și a consecințelor înregistrate pe parcursul zilei de joi, 20 aprilie, dar și reieșind din prognozele pentru vineri.

 

Decizia a fost adoptată la şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, convocate joi seara de către primarul capitalei. 

Reprezentanții subdiviziunilor municipale au raportat sute de cazuri de prăbușiri de copaci pe străzile capitalei, în curțile de bloc, peste automobile și chiar și peste balcoane sau anexe. Trei persoane au fost spitalizate după ce peste ele au căzut ramuri. Copacii și crengile căzute au blocat circulația pe mai multe străzi și au deteriorat mai multe fire electrice. De asemenea, s-au prăbușit aproximativ o sută de piloni. Sectorul Râșcani a fost cel mai afectat.

Șeful Asociației „Spații Verzi", Eliferie Haruța, a declarat că în capitală s-au înregistrat cel puțin 600 de arbori căzuți, cu excepția parcurilor. Copacii au deteriorat în jur de 140 de mașini. Muncitorii de la „Spații Verzi" vor munci până la miezul nopții, iar vineri la prima oră lucrările vor fi reluate.

Potrivit șefului Regiei Transport Electric Chișinău, Gheorghe Morgoci, condițiile meteo și căderile arborilor au generat 28 de cazuri în care circulația transportului electric a fost blocată. Pe două adrese din sectorul Botanica, traficul pentru troleibuze a fost blocat chiar și până la șase ore. În alte cazuri transportul a fost redirecționat pe străzile adiacente. La fel, s-au înregistrat abateri în orarul de circulație. Din cauza arborilor prăbușiți și a pericolului căderii, autoritățile au restricționat accesul pe teritoriul Cimitirului „Sfântul Lazăr", însă acesta va fi permis începând cu ziua de vineri.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că în ultimii 120 de ani, de când se fac măsurări meteorologice, nu s-au mai înregistrat astfel de situații. Potrivit lui, nu există curte unde să nu fi căzut cel puțin ramuri. În aceste condiții, redresarea situației și înlăturarea consecințelor vor dura pe parcursul a mai multă vreme. Edilul a solicitat ca prioritar să fie deblocate arterele principale și căile de acces pentru serviciile de urgență și în cartiere, la instituțiile de învățământ, dar și în sectorul locativ. Primarul a solicitat și mobilizarea gestionarilor fondului locativ și a locatarilor.

Comisia pentru situații excepționale a declarat ziua de sâmbătă lucrătoare, timp în care echipele serviciilor municipale urmează să intervină la înlăturarea consecințelor. Pentru a informa despre arbori doborâţi sau alte consecinţe ale vremii, cetățenii sunt îndemnați să apeleze autorităţile la următoarele numere de telefon: 022-22-22-67; 022-22-26-04; 022-21-27-98, 901 şi 902.

Potrivit meteorologilor, pe 20 și 21 aprilie, au fost prognozate precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță, dar și intensficări ale vântului nord-estic până la 22 m/s. Meteorologii au emis joi pentru noaptea spre vineri cod portocaliu, fiind prevăzute precipitații puternice, cu excepția raioanelor de nord.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3287229
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova