Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Discursul Președintelui Nicolae Timofti la COP21
Discursul Președintelui Nicolae Timofti la COP21
30.11.2015  
   
imprimare

 

http://ecopresa.md/index.php/ro/noutati/ecologie/item/2150-video-discursul-pre%C8%99edintelui-nicolae-timofti-la-cop21

 

Astăzi, în cadrul celei de a XXI conferițe ONU privin schimbările climatice, președintele R. Moldova Nicolae Timofti a ținut un discurs unde a prezentan planurile țării privind acțiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai jos vă invităm să lecturați textul integral al discursului.

 

„Prezența noastră la  Paris este dovada solidarității cu poporul francez și cu victimile atacurilor teroriste din 13 noiembrie. De asemenea arătăm că vremurile grele prin care trecem nu ne afectează preocuparea pentru soarta planetei. Această reuniune este de o importanță majoră pentru comunitatea internațională în contextul angajamentului colectiv asumat pentru formularea unui răspuns global la schimbările climatice. Prin adoptarea recentă a agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă am convenit să transformăm planeta noastră într-un loc sigur, în care fiecare om să aibă o viață decentă și să se bucure de drepturi.

Efectele schimbărilor climatice sunt resimțite pe întreg mapamondul. Și Republica Moldova  se confruntă periodic cu fenomene naturale precum secetele și inundațiile care au un impact negativ asupra dezvoltării țării și bunăstării populației. Ne revine o cantitate redusă din emisiile gazelor cu efect de seră având în vedere proporțiile reduse a activității industriale. Totuși țara noastră promovează principiile dezvoltării durabile și contribuie activ la atingerea obiectivelor Convenției Cadru privind schimbările climatice din momentul aderării la acest tratat. În acest sens Guvernul Moldovei a stabilit obiective naționale în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoare cheie precum transportul, agricultura, industria și managementul deșeurilor. Până în anul 2020 ar urma să fie redus în proporție de 20% consumul de energie, iar 20% din energia consumată să fie produsă din surse regenerabile.

În anul 2014 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Strategia Națională de adaptare la schimbările climatice. Am creat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare un sistem de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care va permite formularea unor politici și acțiuni relevante în domeniul protecției mediului. Angajamentele noastre pentru acest domeniu sunt expuse cu precizie și în textul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană aflat în stadiul de implementare și asupra căruia ne vom concentra în mod sporit după depășirea crizei politice pe care o traversăm în prezent.

 În încheierea scurtului meu discurs permiteți-mi să menționez că viitorul este în mâinile noastre. Astăzi, avem responsabilitatea comună să depunem eforturi colective în vederea adoptării unui nou acord în domeniul schimbărilor climatice care ar asigura un viitor prosper și durabil actualei și viitoarelor generații."

Vom reveni cu opinia ecologiștilor.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3298205
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova