Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Incalzirea globala aduce gerul in Europa
Incalzirea globala aduce gerul in Europa
22.12.2010  
   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/incalzirea-globala-aduce-gerul-europa-1

Valurile succesive de frig care se inregistreaza in ultima vreme in Europa ar putea fi legate de o racire temporara a climei cauzata de incalzirea globala.

Iar acest fenomen, sustin specialistii, se poate intinde pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, releva un studiu de specialitate, citat de site-ul Maxisciences.
Astfel, David King, fost consilier stiintific al guvernului britanic, lanseaza ipoteza ca succesiunea iernilor deosebit de reci si verilor caniculare este determinata de o oscilatie nord-atlantica inregistrata intre anticiclonul Insulelor Azore si Depresiunea Islandei.
”Frecventa acestei oscilatii variaza si este greu de prevazut. Ultima oara cand ne-am confruntat cu un astfel de fenomen, bazat pe scaderea presiunii, a fost in anii 1960, cand, timp de aproape 10 ani, am avut ierni cu temperaturi foarte scazute si veri in care mercurul termometrelor a depasit cu mult valorile normale. Iar acest lucru pare sa se repete”, a explicat David King.
Valurile de frig vor creste in intensitate
Julia Slingo, cercetator la Institutul de Meteorologie Britanica, Met Office, sustine ca acest fenomen de racire a planetei nu este global.
”Daca suntem atenti la schimbarile climatice din Groenlanda, observam ca aici este exceptional de cald”, ceea ce confirma faptul ca o perioada mai rece, legata de oscilatia nord-atlantica, ar putea reveni de-acum incolo.
Un studiu separat, dat publicitatii tot azi, de BBC, sustine ca europenii se confrunta in ultima decada cu ierni deosebit de reci din cauza topirii calotei glaciare din zona arctica.
Acest lucru ar putea declansa pe viitor, in Europa si in Asia, valuri de frig de cel putin trei ori mai puternice decat cele inregistrate pana acum, sustine seful echipei de studiu, Stefan Rahmstorf, cercetator climatic la Institutul de Cercetare a Impactului asupra Climei din Postdam, Germania.
Gerul si furtunile de zapada din iarna 2005-2006 au creat haos in Europa, aducand cantitati nemaintalnite de zapada in Spania si temperaturi neobisnuit de scazute in Rusia si alte tari din Europa de Est.
Valul de frig care a lovit Marea Britanie iarna trecuta, considerata de englezi cea mai friguroasa din ultimii 14 ani, pare ca revine in forta, britanicii confruntandu-se déjà de cateva saptamani cu ninsori abundente si temperaturi foarte scazute. In tot acest timp, in Tara Gheturilor – Groenlanda - se inregistreaza temperaturi de peste zero grade!


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3292943
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova