Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Temperatura oceanelor a atins un nou record în 2021 pentru al treilea an consecutiv. „Încălzirea are consecințe grave”
Temperatura oceanelor a atins un nou record în 2021 pentru al treilea an consecutiv. „Încălzirea are consecințe grave”
11.01.2022  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/temperatura-oceanelor-a-atins-un-nou-record-in-2021-pentru-al-treilea-an-consecutiv-incalzirea-are-consecinte-grave-1798929

 

În 2021 temperatura oceanelor a atins un nou record. Este pentru al treilea an consecutiv când oceanele de pe Pământ ating cele mai mari temperaturi înregistate în istorie, potrivit unui raport publicat marți în jurnalul Advances in Atmospheric Sciences, citat de CNN.

 

Cercetătorii spun că este parte a unei tendințe de creștere pe termen lung a temperaturii oceanelor care se datorează în mare parte încălzirii planetei.

„Vrem să subliniem că încălzirea globală este de fapt încălzirea oceanelor, iar încălzirea oceanelor are consecințe grave", a spus Lijing Cheng, autorul principal al raportului și profesor de științe climatice și de mediu la Institutul de fizică atmosferică de la Academia Chineză de Științe. „Încălzirea oceanelor continuă să doboare recorduri, ceea ce ne aduce aminte că lumea are nevoie de acțiuni pentru a combate schimbările climatice".

Căldura oceanului este un indicator mai bun al crizei climatice decât temperatura aerului. Cercetătorii spun că oamenii au fost cauza principală a tendinței de încălzire. Emisiile de gaze cu efect de seră de la combustibilii fosili captează căldura în atmosfera planetei, ceea ce duce la dezechilibre majore. Oceanele, la rândul lor, absorb 90% din excesul de căldură, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a temperaturii.

„Efectele sunt poate subtile, dar profunde", spune Kevin Trenberth, autor al raportului și om de știință la Centrul Național pentru Cercetări atmosferice în Colorado. „Pentru a opri această tendință, trebuie într-adevăr să ajungem la zero emisii nete și multe țări au planuri, dar nu au suficiente acțiuni pentru a le sprijini. Între timp, trebuie să ne pregătim mai bine și să construim reziliență".

Impactul major al creșterii temperaturii oceanelor

Oceanele mai calde supraalimentează modelele meteorologice care duc la furtuni mai puternice, uragane și precipitații intense.

„Oceanul cald oferă combustibil furtunilor, așa că încălzirea oceanului va susține în mod natural furtuni mai puternice și de durată", a spus Cheng.

Creșterea rapidă a temperaturii oceanelor amenință viața marină și contribuie semnificativ la creșterea nivelului mării.

„Încălzirea oceanelor, pe lângă faptul că provoacă distrugerea coralilor și amenință viața marină și populațiile de pești pe care ne bazăm pentru aproximativ 25% din aportul nostru de proteine ​​la nivel global, destabilizează calotele glaciare din Antarctica și amenință cu creșterea masivă a nivelului mării", a declarat pentru CNN Michael E. Mann, climatolog la Universitatea de Stat din Pennsylvania și unul dintre autorii studiului. „Așadar, această constatare subliniază cu adevărat urgența acțiunilor climatice".

Pe măsură ce oceanele se încălzesc, nivelul mării crește. Cheng a spus că aproximativ o treime din creșterea totală a nivelului mării în secolul al XX-lea a fost din cauza încălzirii oceanelor. Pe lângă inundații, creșterea nivelului mării amenință alimentarea cu apă dulce de coastă cu pătrunderea apei sărate și face comunitățile și infrastructura de coastă mai vulnerabile la furtuni puternice.

Cercetătorii spun că motivul pentru care sunt necesare acțiuni atât de urgente este că oceanele vor continua să se încălzească decenii după ce emisiile de combustibili fosili vor fi reduse.

Trenberth a explicat că, deși atingerea emisiilor nete zero ar pune capăt dezechilibrului energetic al Pământului, „oceanele răspund încet". Căldura va continua să „se infiltreze la adâncimi mai mari; nivelul mării continuă să crească pentru mult mai mult timp", a spus el.

Chiar dacă țările își respectă angajamentele de a reduce emisiile în curând, cercetătorii spun că încălzirea oceanelor va continua și comunitățile trebuie să se pregătească pentru consecințele de amploare.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3290498
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova