Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / O nouă formă de poluare: trotinetele electrice aruncate în apă
O nouă formă de poluare: trotinetele electrice aruncate în apă
22.09.2019  
   
imprimare

 

https://www.green-report.ro/poluare-trotinete-electrice-aruncate-in-apa/ 

 

Peste tot în lume ia amploare o nouă formă de poluare a apelor: utilizatorii aruncă, pentru distracție sau din răzbunare, trotinetele electrice de închiriat. Într-o singură zi, dintr-un port din Marsilia, Franța, au fost recuperate 60 de către scafandri.

 

Companiile care oferă spre închiriere trotinetele electrice promit că acestea sunt viitorul în transportul public: sunt prietenoase cu mediul și nu trebuie să te stresezi să cauți o parcare construită special pentru ele. Însă, tocmai acest avantaj a devenit de curând o problemă: pentru că pot fi lăsate oriunde, asta le face și foarte mobile, astfel încât oamenii le pot mișca chiar și atunci când nu sunt active. În plus, pentru că nu există reguli clare în ceea ce privește parcarea lor, sunt abandonate în locuri unde perturbă traficul sau activitatea obișnuită.

 „Oamenii le parchează pe rampele de acces pentru persoanele cu handicap, uneori sunt depozitate în grămezi (pe trotuar), obligând pietonii să calce peste ele, alteori blochează pistele de biciclete", a spus jurnalista April Glaser, care a documentat această problemă. „Au devenit un fel de gunoi al orașului și nu sunt cu adevărat integrate în acest moment".

Prin urmare, oamenii au început să-și verse frustrările pe aceste vehicule, vandalizându-le și - cumva inexplicabil - aruncându-le în apă. Atât în Europa, cât și în Statele Unite, unde companii precum Bird, Lime, Scoot sau Wind sunt foarte prezente, acest fenomen capătă amploare.

„A devenit o modă. În Marsilia, adolescenții săreau cu trotinetele în apă", a spus Arthur-Louis Jacquier, director general Lime Paris.

Unele companii au creat echipe de intervenție și promit să recupereze trotinetele în maxim 24 de ore de când au fost raportate, însă unele sunt de atât de mult timp în apă, încât sunt acoperite de alge.

„Dacă nu scoatem trotineta din apă, metalul va coroda, apa va deschide bateria, iar componentele vor fi eliberate în apă", a explicat Yves Lévi, cercetător la laboratorul de Ecologie sistematică și Evoluție la Universitatea din Paris.

Litiul, care este un element ușor, se va amesteca rapid cu apa, spune acesta. Însă, potrivit profesorului, nu este toxic.

„Ceea ce este deosebit de grav este să irosim litiul. Nu ne putem permite să aruncăm un metal care știm că va fi rar. Este ca și cum arunca un lingou de aur în Sena", a spus el.

Însă, problema este că bateriile pot conține și alte componente.

„În funcție de forma de litiu folosită, pot exista polimeri", spune Jérôme Gaillardet, profesor la Institutul de Fizică a Pământului, de la Universitatea din Paris, specializată în interacțiuni cu apa. „Nu sunt ușor de distrus și, prin urmare, pot rămâne foarte mult timp în mediu".

„Nu știm exact ce există în aceste baterii", spune și Yves Levi. „Trebuie să respectăm resursele de apă. Orice aruncăm în râuri sau în alte pâraie, vom găsi într-o zi în paharul cu apă."

Până la găsirea unei soluții, mai multe administrații locale, dar și companii, au interzis parcarea trotinetelor în apropierea apelor.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3290472
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova