Expunerea femeilor însărcinate la temperaturi extreme ar putea avea un impact asupra greutății copiilor la naștere, arată un nou studiu, potrivit euronews.com.
Schimbările climatice ar putea avea un impact asupra greutății copiilor la naștere, arată un nou studiu.
Expunerea la temperaturi extreme, fie că vorbim de cele ridicate sau scăzute, în special în ultimele etape ale sarcinii, ar putea duce la nașterea copiilor cu greutăți prea mari sau prea mici pentru vârsta lor gestațională, spun experții.
Greutatea la naștere poate afecta dezvoltarea copilului și șansele de supraviețuire. De asemenea, îl poate afecta și la vârsta adultă, existând șanse mai mari de a dezvolta anumite boli.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Curtin School of Population Health din Perth, a examinat mai mult de 385.000 de sarcini în Australia de Vest între 2000 și 2015.
Cercetătorii au folosit un indice care descrie confortul fiziologic al corpului uman în condiții specifice.
Expunerea de la 12 săptămâni înainte de concepție până la naștere a fost analizată pentru a determina dacă a avut vreun impact asupra greutății copiilor la naștere. Din eșantionul studiului, 9,8% dintre copii s-au născut cu o greutate prea mică și 9,9% s-au născut cu o greutate prea mare pentru vârsta gestațională.
Cercetătorii au descoperit că expunerea la temperaturi extreme în timpul sarcinii, fie ele ridicate sau scăzute, a crescut riscul copiilor de a avea greutate anormală la naștere.
Acest lucru s-ar putea datora faptului că expunerile la stres termic cresc deshidratarea și induc stres oxidativ și răspunsuri inflamatorii sistemice, potrivit cercetătorilor, care pot avea un impact negativ asupra sănătății fetale.
Acest studiu este o dovadă în plus că schimbările climatice reprezintă o amenințare și asupra sănătății reproductivă.