Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Cei mai bogați 1% poluează într-un an mai mult decât poluează cei mai săraci 10% în 20 de ani
Cei mai bogați 1% poluează într-un an mai mult decât poluează cei mai săraci 10% în 20 de ani
01.11.2022  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cei-mai-bogati-1-polueaza-intr-un-an-mai-mult-decat-polueaza-cei-mai-saraci-10-in-20-de-ani-2136739

 

Cei mai bogați 1% oameni din Regatul Unit produc acceași cantitate de emisii de dioxid de carbon pe care o produc cei mai săraci 10% în peste 20 de ani, conform unei analize Autonomy, citată de The Guardian.

 

Noile date arată uriașa diferență între „elita polutoare", al cărei stil de viață alimentează puternic criza climatică, și majoritatea oamenilor care, chiar și în țările dezvoltate, poluează mult mai puțin.

Ar dura 26 de ani pentru ca cei cu venituri mici să producă la fel de mult dioxid de carbon pe cât produc cei mai bogați într-un singur an, conform analizei Autonomy, o organizație care cercetează impactul crizei climatice.

 Studiul a cercetat emisiile de carbon în contextul veniturilor între 1998 și 2018 și a arătat că cei care au câștigat 170.000 de lire sau mai mult în 2018 au fost responsabili de o cantitate mult mai mare de emisii de carbon decât cei 30% dintre britanicii care au câștigat 21.500 lire sau mai puțin în același an.

Datele studiului sunt până în 2018, înainte de pandemia de Covid-19 și de lockdown-uri, ambele fenomene care au perturbat activități cu emisii ridicate de carbon. Autonomy a descoperit, de asemenea, că dacă Regatul Unit ar fi început să ia taxe pe emisii de carbon de la cei mai bogați 1% în urmă cu 20 de ani, acest efort ar fi dus la strângerea a aproximativ 126 de miliarde de lire străine până acum.

Nu doar în Marea Britanie există această diferență uriașă între cât de mult poluează bogații față de cei cu venituri mici. Tot mai multe cercetări sugerează existența acestei „elite poluatoare", al cărei stil de viață are puține lucruri în comun cu cel al oamenilor cu venituri medii sau mici.

Acest lucru este valabil și în țări dezvoltate dar și în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în majoritatea anilor, mai puțin de jumătate dintre britanici merg cu avionul. Cei mai bogați 1%, însă, sunt responsabili pentru o cincime din zborurile în străinătate din UK.

Zborurile, mașinile de lux, deținerea mai multor case în proprietate și călătoria între ele, dar și consumul unei diete bogate în carne și produse de import reprezintă principalele motive pentru care amprenta de carbon a bogaților este mai mare decât cea a celor cu venituri mai mici.

Oamenii cu venituri mici sau medii tind să stea aproape de casă, să dețină locuințe mai mici și să folosească transportul public.

„Uriașa cantitate de emisii de carbon a celor mai bogați din societate din ultimii ani este incredibilă. Analiza noastră sugerează că cea mai eficientă cale a guvernului de a se ocupa de schimbările climatice este să-i taxeze dur pe cei bogați, folosind o schemă bine țintită anti-carbon", spune Will Stronge, director de cercetare la Autonomy.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3728814
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova