„Valurile de căldură sunt doar începutul. Trebuie să acceptăm cât de rele sunt lucrurile înainte de a putea scăpa de catastrofa globală". Sunt declarațiile unui om de știință proeminent din Marea Britanie, transmite The Guardian.
Într-o publicare recentă a lui Bill McGuire, acesta scrie despre modul în care temperaturile record afectează Marea Britanie și perspectivele acestuia pentru viitor.
Și acesta este doar începutul, insistă McGuire, care este profesor emerit de hazarduri geofizice și climatice la University College London. După cum se arată în descrierea cărții, lumea a ignorat - pentru prea mult timp - avertismentele explicite conform cărora emisiile în creștere de carbon încălzesc periculos Pământul. Acum vom plăti prețul pentru mulțumirea noastră sub formă de furtuni, inundații, secete și valuri de căldură care vor depăși cu ușurință extremele actuale.
Pentru a determina influența umană asupra căldurii extreme, oamenii de știință folosesc o combinație de observații și modele climatice sau simulări. Căldura extremă observată în Europa de Vest a crescut mult mai mult însă decât au estimat aceste modele, scrie CNN.
O analiză a World Weather Attribution (WWA) cu privire la valul de căldură care a adus temperaturi istorice în Marea Britanie indică o probabilitate de 10 ori mai mare ca fenomenul să fie o consecință a activităților umane. Cercetătorii spun că, chiar și așa, constatările lor ar putea subestima rolul pe care-l joacă oamenii în acest fenomen al valurilor de căldură. Ei susțin că instrumentele pe care le au la dispoziție au limitări și uneori ajung într-un punct mort.