Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Animalele își schimbă forma din cauza încălzirii globale (Studiu)
Animalele își schimbă forma din cauza încălzirii globale (Studiu)
09.09.2021  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/animalele-isi-schimba-forma-din-cauza-incalzirii-globale-studiu-1662185

 

Unele animale își schimbă forma pentru a face față schimbărilor climatice, potrivit unui studiu recent, citat de BBC. Speciile de animale cu sânge cald evoluează și dezvoltă un cioc mai mare, picioare sau urechi mai mari, pentru a-și regla temperatura corpului, pe măsură ce planeta se încălzește. 

 

Oamenii de știință care au participat la studiu avertizează că schimbările fiziologice înseamnă că animalele nu fac față schimbărilor climatice.

„E timpul să recunoaștem căși animalele trebuie să se adapteze acestor schimbări", a spus autoarea studiului, Sara Ryding, de la Universitatea Deakin.

Dacă animalele nu-și țin sub control temperatura corpului, se pot supraîncălzi și muri.

Unele specii din zonele cu climat cald au evoluat astfel încât să aibă un cioc mai mare sau urechi mai mari, pentru a elimina căldura mai ușor.

O aripă, ureche sau cioc mai mare în raport cu dimensiunea corpului le oferă animalelor mici o suprafață mai mare prin care să elimine excesul de căldură.

Mai multe specii de papagal australian au acum ciocul cu între 4% și 10% mai mare decât îl aveau în 1871, ceea ce se corelează creșterea temperaturilor în timpul verii de-a lungul anilor, arată studiul.

Oamenii de știință afirmă că este greu de stabilit că schimbările climatice sunt singura cauză a modificărilor corporale, dar că astfel de modificări la mai multe specii arată efectele încălzirii. 

Șoarecii de pădure au evoluat în avea o coadă mai lungă, chițcanii au coada și labele mai lungi, iar liliecii din zonele cu climă caldă au aripi mai mari.

Elefantul Dumbo va deneni realitate  

Deși aceste adaptări pe care le suferă speciile sunt destul de mici în prezent, Sara Ryding spune că ele ar putea deveni mai pronunțate pe măsură ce planeta se încălzește.

„Extremitățile mai proeminente, cum sunt urechile, este de așteptat să se mărească, așa că e posibil să ajungem să avem elefanți Dumbo în viitorul nu foarte îndepărtat (Dumbo, micuțul elefant cu urechi imense din desene animate - n.r.)."

Studiul sugerează că modificările fiziologice vor continua pe măsură ce clima se încălzește, pentru că temperaturile mai mari vor influența necesitatea animalelor de a elimina căldura corporală.

„Modificările corporale nu înseamnă că animalele fac față schimbărilor climatice. Înseamnă că evoluează pentru a supraviețui schimbărilor climatice, dar nu știm sigur care sunt celelalte consecințe ale acestor schimbări sau dacă toate speciile sunt capabile să se schimbe pentru a supraviețui. Schimbările climatice pe care le-am provocat pun o mare presiune asupra animalelor- unele specii se vor adapta, iar altele nu", a mai spus Sara Ryding.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3740896
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova