Lumea se confruntă tot mai des cu fenome extreme, puse de experți pe seama încălzirii globale. Incendiile de vegetație fac ravagii în state de pe tot globul, iar inundațiile afectează state care s-au confruntat rar până acum cu acestea. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat la Digi24 că situația este cu atât mai critică cu cât valurile de căldură, incendiile sau furtunile cu grindină de mari dimensiuni apar în regiuni în care oamenii nu sunt obșnuiți cu astfel de fenomene. Nu ne asteptăm la lucruri bune în viitor, a avertizat el.
Cele mai afectate state sunt în prezent Grecia, Turcia, SUA și chiar Rusia. Inundațiile, furtunile extrem de puternice și tornadele își fac și ele din ce în ce mai simțită prezența în state care nu s-au confruntat prea des cu astfel de fenomene.
"Sunt regiuni în care oamenii nu sunt pregătiți pentru astfel de fenomene.
Valurile acestea de căldură, incendiile de vegetație din ce în ce mai mari sunt neobișnuite, ne e greu să ne adaptăm, mai ales acolo unde fenomenele acestea sunt destul de rare. E posibil să ne așteptăm pe viitor să avem furtuni puternice cu grindină de mari dimensiuni în zone unde aceste fenomene erau extrem de rare.
Peisajul meteo se schimbă pe întreg globul. Ce vedem vara aceasta, în lunile acestea în Europa, este un semnal clar că lucrurile s-au schimbat", a explicat Bogdan Antonescu.
El a afirmat că aceste fenomene sunt o consecință a schimbărilor climatice și a exemplificat cu situația din Germania, unde inundațiile au făcut ravagii săptămâna trecută.
"Inundațiile din Germania de săptămâna trecută sunt clar un efect al schimbărilor climatice. Sunt studii care arată că acele inundații nu ar fi fost așa intense dacă nu ar fi fost schimbările de climă.
Căldura, furtunile cu grindină sunt direct influențate de schimbările climatice.
Nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor, mai ales dacă ne gândim la valurile de caldură", a conchis expertul în fenomene meteo extreme.
"Trebuie să învățăm să trăim cu aceste fenomene meteo"
În Europa, schimbările climatice vor crește probabil numărul de furtuni puternice, cu mișcare lentă, care pot persista mai mult într-o zonă și pot produce ploi torențiale de genul celor văzute în Germania și Belgia, potrivit unui studiu publicat în urmă cu o lună în revista Geophysical Research Letters.