Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Întreaga infrastructură de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan, gazul care provoacă încălzirea globală
Întreaga infrastructură de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan, gazul care provoacă încălzirea globală
28.06.2021  
  sursa 
imprimare

 

https://www.digi24.ro/stiri/externe/reuters-intreaga-infrastructura-de-gaze-naturale-din-europa-are-scurgeri-de-metan-gazul-care-provoaca-incalzirea-globala-1577285

 

Scurgeri de metan, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră, au fost înregistrate la întreaga infrastructură de gaze naturale a Uniunii Europene. Folosind o cameră cu infraroşu în valoare de 100.000 de euro, o echipă a organizației Clean Air Task Force (CATF) a descoperit scurgeri importante de metan în atmosferă la 123 de unităţi de petrol şi gaze din România, Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia și Polonia anul acesta, potrivit unui material prezentat în exclusivitate de Reuters.

 

Metanul, reprezentând cea mai mare cauză a schimbărilor climatice după dioxidul de carbon (CO2), este principala componentă a gazelor naturale și de peste 80 de ori mai puternic decât CO2 în primii 20 ani de existență în aer.

În prezent, Uniune Europeană nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că companiile care gestionează depozitele investigate de CATF nu încalcă legile din cauza scurgerilor de emisii sau a aerisirii acestora.

În timp ce unele state membre solicită firmelor să raporteze unele emisii, nu există un cadru general care să le oblige să monitorizeze scurgerile mai mici sau să le remedieze. Dar acest lucru urmează să se schimbe. 

Uniunea Europeană va propune în acest an un cadru legislativ care va obliga companiile de petrol și gaze să monitorizeze și să raporteze emisiile de metan, precum și să îmbunătățească capacitatea acestora de detectare și de reparare a scurgerilor de emisii.

În sectorul energetic, metanul (CH4)  este emis în mod intenționat prin aerisire și accidental din cauza amplasamentelor precum rezervoarele de stocare a gazului, terminalele de gaz natural lichefiat (GNL), stațiile de compresoare și șantiere de prelucrare a petrolului și gazelor.

Experții organizației Clean Air Task Force au vizitat peste 200 de locații din șapte țări ale UE și au filmat emisiile cu camera cu infraroșu pentru a detecta hidrocarburile invizibile cu ochiul liber, precum metanul.

„Dacă avem vreo speranță de a limita creșterea temperaturilor medii globale la doar  1,5 Celsius față de perioada industrială, trebuie să oprim aceste scurgeri", a declarat James Turitto, cercetător și manager de proiect în cadrul organizației CATF. 

În total, CATF a identificat 271 de incidente de poluare, unele locuri producând scurgeri de metan multiple.

James Turitto a spus că peste 90% din locurile pe care le-a vizitat în Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia şi România înregistrau scurgeri importante de metan. De asemenea, scurgeri s-au înregistrat atât în Germania, cât şi Austria, dar într-un procent mai mic.

Soluții există, însă e nevoie de voința companiilor pentru combaterea emisiilor de metan

O selecție a termografiei CATF, care prezintă hidrocarburi și compuși organici volatili, a fost examinată de cinci experți tehnici contactați de Reuters. 

Având în vedere că emisiile înregistrate proveneau din instalațiile de tratare a gazelor naturale, iar metanul este principala componentă a acestora, experții au concluzionat că emisiile surprinse de înregistrările video cu infraroșu ale CATF erau aproape sigur emisii de metan.

De altfel, la o uzină de gaze naturale lichefiate deținută de compania italiană ENI în apropierea orașului italian Pineto de pe coasta Mării Adriatice, metanul pare să se scurgă dintr-o gaură ruginită în partea laterală a unui rezervor de stocare.

Imaginile cu infraroșu ale CATF au surprins emisiile instante generate în atmosferă în fiecare locație, astfel încât nu se poate cuantifica care este cantitatea de metan emisă pe perioade mai lungi de timp. În schimb, imaginile dezvăluie că emisiile de metan ar putea fi evitate dacă proprietarii de infrastructură ar utiliza tehnologiile de măsurare și reducere a gradului de emisii disponibile în comerț, potrivit experților citați de Reuters.

„Dacă există fisuri în rezervoarele de stocare, există soluții relativ ușoare de a repara rezervoarele", a declarat Jonathan Dorn, expert în calitatea aerului la Abt Associates, o asociație americană care dezvoltă diverse programe de combatere a problemelor societale.

Compania ENI, cel mai mare concern italian, a transmis că scurgerea de la Pineto provine de la un rezervor de apă care ar fi generat cantități neglijabile de gaz. Totodată, reprezentanții Eni au declarat că problema a fost detectată și reparată în timpul întreținerii regulate.

„Ne consolidăm eforturile în direcția rezolvării acestor probleme prin implementarea periodică a unor campanii de detectare și reparare a scurgerilor de metan", au mai afirmat oficialii ENI, adăugând că sprijină în același timp reglementările europene privind o abordare cât mai eficientă reducerii emisiilor de metan.

Implicarea Bruxelles-ului și administrația „verde" de la Casa Albă

În octombrie anul trecut, Bruxelles-ul a înștiințat companiile energetice care operează în UE că acestea vor fi vizate de un nou set de reglementări privind scurgerile de gaze. Totodată, companiilor li s-a pus în vedere că noul cadru legislativ va da posibilitatea autorităților publice de a impune restricții acolo unde vor fi descoperite scurgeri sau tentative de ardere a metanului.

„Comisia invită companiile din sectorul petrolului, gazelor naturale și cărbunelui să instituie programe mai solide în ceea ce privește detectarea și repararea scurgerilor, pentru a se pregăti de viitoarele propuneri legislative care să facă obligatorii astfel de programe", se afirma în comunicatul transmis de executivul comunitar în toamna lui 2020.

Un oficial al UE a declarat luna aceasta că, din cauză că Uniunea Europeană are puțini „super emitenți" de metan, noul cadru legislativ se va concentra asupra abordării emisiilor mai mici, dar mult mai frecvente, care apar în întreaga infrastructură a sectorului energetic.

Experții declară că noile reguli vor avea impact asupra tuturor companiilor de petrol și gaze din Europa, pentru că UE are în vedere forțarea companiilor în a găsi și repara chiar și cele mai mici scurgeri de emisii.

„Fiecare companie are multe de făcut", e de părere Andris Piebalgs, profesor la Școala de Reglementare din Florența și fost Comisar european al Energiei.

Este puțin probabil ca noul set de reglementări să intre în vigoare înainte de 2023, însă autoritățile de la Bruxelles doresc ca acestea să fie puse în aplicare cât mai devreme și cât mai eficient pentru a putea contribui la obiectivul european de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 față de nivelul din 1990.

Uniunea Europeană nu luptă singură cu problema emisiilor de metan. Administrația președintelui american Joe Biden intenționează să propună, la rândul său, un set de norme anul acesta pentru reducerea emisiilor de metan.

Atât SUA, cât și Rusia se confruntă cu probleme în privința acestor emisii. În 2019, cotidianul american The New York Times a folosit o cameră cu infraroșu pentru a identifica scurgerile mari de metan de la depozitele petroliere și gaziere din SUA. În aceeași notă, un material filmat prin satelit și pus la dispoziția Reuters a dezvăluit scurgeri masive de metan din conductele de gaz rusești.

De asemenea, în imaginile surprinse de Clean Air Task Force se observă cum compania italiană de energie SNAM a recurs la un proces de aerisire a hidrocarburilor în trei date diferite de-a lungul a două săptămâni. Întreaga operațiune s-a desfășurat la terminalul de gaze naturale lichefiate Panigaglia de lângă orașul La Spezia, care e situat pe coasta mediteraneană.

Tim Doty, consultant în imagistica termografică și fost oficial al Comisiei pentru calitatea mediului din Texas, a declarat că filmările arată că stivele „degajează în mod deschis emisiile de hidrocarburi".

La o instalație de depozitare subterană a SNAM de la Minerbio, în apropiere de Bologna, imaginile infraroșu au arătat un volum de metan care curgea dintr-o stivă de aerisire.

SNAM a declarat că este membru al parteneriatului pentru metan, petrol și gaze (OSMP), un grup voluntar de companii energetice internaționale care s-au angajat să-și îmbunătățească capacitatea de a măsura și reduce emisiile de metan.

„Emisiile înregistrate de CATF în depozitele de stocare Minerbio și Bordolano sunt emisii rezultate din supapele de evacuare care conduc la scurgeri interne. Înlocuirea completă a acestor supape, începută în 2021, va fi finalizată în 2024", a transmis SNAM.

„Emisiile de metan înregistrate de CATF la stivele de aerisire din Panigaglia s-au datorat defectării temporare a unui compresor de aer", au mai precizat reprezentanții SNAM. De asemenea, aceștia au precizat: „suntem încrezători că putem repara compresorul de aer în a doua jumătate a acestui an".

Uniunea Europeană nu e atât de diferită de SUA

Un specialist cu aproape două decenii de experiență la marile companii petroliere, care în prezent consiliază firmele și autoritățile americane cu privire la emisiile de metan, a declarat că înregistrările CATF evidențiază faptul că UE are o problemă majoră.

„Există această legendă urbană conform căreia sistemul de gaze naturale din SUA este disproporționat în privința scurgerilor de emisii în comparație cu restul lumii", a spus expertul, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea. „Când mă uit la aceste videoclipuri, ele nu par foarte diferite de ceea ce se întâmplă în Statele Unite".

La nivel global, concentrația de metan din atmosferă este în creștere. ONU a declarat în aprilie că, fără reduceri profunde ale emisiilor de metan în acest deceniu, obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 de grade Celsius va fi scăpat de sub control.

Odată ce metanul este în atmosferă, este aproape imposibil să-l redirecționezi către la o sursă specifică, ceea ce înseamnă că o monitorizare mai bună la punctul de emisie este esențială.

O creștere a rețelei de sateliți care caută metan în atmosferă ar duce, de asemenea, la identificarea mult mai ușoară a mii de tone de metan pe an, însă multe scurgeri mici s-ar produce în continuare fără a fi observate.

În Ungaria, înregistrările CATF au scos în evidență un depozit al companiei MOL,  care separă gazul de emisiile de gaze provenite din petrol. 

Compania maghiară a declarat că este conștientă de emisii și că acestea sunt o parte inevitabilă a operațiunilor „normale și sigure" pentru a evita acumularea presiunii în rezervoarele de depozitare.

MOL a declarat că nu există în acest moment un cadru legislativ care să îi impună să măsoare sau să raporteze emisiile. Cu toate acestea, compania din Ungaria a transmis că are drept scop încetarea, până în 2030, a emisiilor de metan provenite din activitățile legate de gaze.

În Austria, la o instalație de petrol a companiei OMV situată în apropierea puțurilor de pe uscat, la nord de Viena, imaginile CATF au surprins, de asemenea, o serie de scurgeri de metan, dar într-o proporție mai mică.

OMV a declarat că sprijină pe deplin noile norme UE privind combaterea emisiilor de metan. Reprezentanții companiei au declarat că scurgerile minore înregistrate la locul unde au filmat cei de la Clean Air Task Force au fost remediate. Totodată, OMV a declarat că intenționează să înlocuiască sistemele de reglare a presiunii care eliberează metan cu echipamente care opresc astfel de emisii.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3740769
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova