Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / The Guardian: Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosfera cu un kilometru
The Guardian: Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosfera cu un kilometru
15.05.2021  
  sursa//https://stiri.md/article/hi-tech/the-guardian-emisiile-de-gaze-cu-efect-de-sera-subtiaza-stratosfera-cu-un-kilometru 
imprimare

 

https://stiri.md/article/hi-tech/the-guardian-emisiile-de-gaze-cu-efect-de-sera-subtiaza-stratosfera-cu-un-kilometru

 

Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosferă, arată un nou studiu, citat de publicația The Guardian.

 

Cercetătorii au descoperit că grosimea stratului atmosferic s-a redus cu 400 de metri, începând cu anii 1980, și se va subția cu încă un kilometru până în 2080. Fenomenul va afecta transmisiile prin satelit, sistemul de navigație GPS și comunicațiile radio, susțin cercetătorii, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Descoperirea este cea mai recentă dovadă care arată impactul profund al oamenilor asupra planetei. În aprilie, oamenii de știință au arătat cum criza climatică a schimbat axa Pământului pe măsură ce topirea masivă a ghețarilor redistribuie greutatea pe tot globul.

Stratosfera se extinde de la aproximativ 20.000 de metri la 60.000 de metri deasupra suprafeței Pământului. Mai jos este troposfera, care este cel mai important strat atmosferic care se desfășoară de la nivelul solului și unde trăiesc oamenii. În troposferă dioxidul de carbon încălzește și extinde aerul. Acest fenomen împinge limita inferioară a stratosferei. Atunci când dioxidul de carbon intră în stratosferă, acesta răcește de fapt aerul, determinându-l să se contracte. 

Subțierea stratosferei este un semnal puternic al crizei climatice și al influenței omului la scară planetară, susține Juan Anel, de la Universitatea Vigo, din Spania, parte a echipei de cercetare. „Este șocant", a spus el.

Oamenii de știință știau deja că troposfera crește în înălțime pe măsură ce emisiile de carbon au crescut și au emis ipoteza că stratosfera se va micșora. Dar noul studiu este primul care demonstrează acest lucru și arată că stratosfera s-a contractat pe tot globul încă din anii 1980, când au fost colectate pentru prima dată datele prin satelit.

Stratul de ozon care absoarbe razele UV de la soare se află în stratosferă și cercetătorii au crezut inițial că pierderile de ozon din ultimele decenii ar putea fi de vină pentru  subșierea stratosferei. Mai puțin ozon înseamnă mai puțină încălzire în stratosferă. Dar noua cercetare arată că creșterea nivelului de dioxid de carbon este cea care stă la baza contracției constante a stratosferei.

„Poate afecta traiectoriile sateliților, propagarea undelor radio și, în cele din urmă, performanța generală a sistemului de poziționare globală și a altor sisteme de navigație spațială", susțin cercetătorii.

„Este remarcabil faptul că descoperim încă aspecte noi ale schimbărilor climatice după decenii de cercetări", a declarat profesorul Paul Williams, de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 3748852
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
SCHIMBAREA CLIMEI – esenţa fenomenului   /   CADRUL INTERNAŢIONAL   /   CADRUL NAŢIONAL   /   CERCETĂRI ŞI MODELARE   /   DOCUMENTE   /   UIPM
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: str. Alexandru cel Bun 51A, mun. Chisinau, Republica Moldova